x

Proljetna superhrana: Zdrave namirnice za svaku dijetu!

Dobar odabir hrane može poboljšati tvoje zdravlje, oraspoložiti te, očistiti tvoju kožu, dati ti energiju i ubrzati metabolizam.

ZDRAVA prehrana odavno je prestala biti neukusna i dosadna. Svoj tanjir možeš lako napuniti finim svježim namirnicama u svako godišnje doba, potrebno je samo malo znanja i maštovitosti! Dobar odabir hrane može poboljšati tvoje zdravlje, oraspoložiti te, očistiti tvoju kožu, dati ti energiju i ubrzati metabolizam. 

Isprobaj ovu superhranu i počni živjeti zdravije! 

Orah

Orasi su bogati vitaminima i mineralima, te zdravim masnoćama koje će potaknuti imunitet, sniziti holesterol, ojačati kosti i pomoći ti pri regulisanju težine. Možeš ih jesti same, kao grickalice, ili ih možeš dodati u svoje jutarnje žitarice ili popodnevnu salatu.

Šparoge

Ovo povrće sadrži puno vitamina B, vlakana, kalija, cinka, magnezijuma i željeza. Ubaci ih u salatu ili ih jedi s jajima ili tjesteninom! 

Mladi luk

Mladi luk pomaže pri mršavljenju! Intenzivan miris i okus ovog povrća brzo će te zasititi i tako spriječiti nepotrebno prejedanje. Osim toga, luk će regulirati krvni pritisak i ojačati imunitet.

Mahunarke

Protein iz mahunarki tvom će mozgu poslati signal sitosti, dok će vlakna poboljšati probavu i ubrzati metabolizam. 

Špinat

Špinat je bogat željezom i vitaminima C, E i K. Konzumiraj ga što češće - ubaci ga u smoothie, kuhaj ga ili ga dodaj u salatu te začini s limunom. Šoljica špinata dnevno učinit će čuda za tvoje zdravlje! 

Artičoke

Ovo povrće s oštrim listovima bogato je magnezijem, mineralom koji pokreće više od 300 biohemijskih reakcija u tijelu. Ako iz hrane ne dobijaš dovoljno magnezijuma, tvoji mišići moraju raditi više kako bi se pokrenuli pa ćeš se brže umarati.

Losos

Riba bogata omega-3 masnih kiselina poboljšaće zdravlje tvoje kože.

Jagode

Jagode su bogate antioksidansima i vitaminom C, a pomoći će ti i kod čišćenja kože. Osim što su ukusne za jelo, možeš ih zgnječiti te koristiti kao masku za lice.

Jaja

Jaja sadrže 9 esencijalnih aminokiselina i veliku količinu proteina. Istraživanja su pokazala kako žumanci sadrži nutrijente bitne za pamćenje! 

 

Izvor: index.hr/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.