x

Promovisana zbirka pjesama “Zemaljsko sjeme” Alije Dubočanina!

Promocija knjige “Zemaljsko sjeme” autora Alije Dubočanina održana je danas u Sarajevu, u Bošnjačkom institutu, pred brojnom publikom.  

Knjigu su promovirali veliki književnik Abdulah Sidran, književni kritičar Alija Pirić, izdavač Šimo Ešić, dok je glumica Amina Begović čitala pjesme iz ove antoligijske zbirke, piše Patria.   

 

Šimo Ešić je na početku promocije citirao izjavu koju je za Patriju dao akademik Abdulah Sidran: Alija Dubočanin je skriveno blago bosanskog pjesništva. Nesklon guranju u književne klanove i dodvoravanju oficijelnoj kritici, svoj život velikog pjesnika provodi u samoći nekog sela pokraj Sarajeva. Ni na svoje književne večeri nema običaj doći. Svoju veličajnost njegova poezija postiže neobičnom putanjom od čulnog i emotivnog do metafizičkog, mističkog i panreligijskog - sve to u najljepšoj mogućoj varijanti bosanskog govora i jezika. Zimzeleni jezik Posavine. 

 

Alija Dubočanin ni ovaj put nije prisustvovao promociji svog  djela, nego je opet ostao daleko od javnosti.

 

- Kad ga je je jedna novinarka upitala da li se može živjeti od poezije, Alija je objema rukama pokazao u širinu prirode i kazao: `Vidite da može! Ali ako pitate mogu li se kupiti teniske, biciklo i tako to ...onda - ne može.`

 

- Pola svoga pjesničkog opusa dao bih za nekoliko Alijinih pjesama - rekao je akademik  Abdulah Sidran. 

 

Alija Pirić, profesor i književni kritičar, je napisao dva eseja o poeziji Alije Dubočanina. 

 

- On je vrhunsko ime bh. pjesništva i javnost bi trebala cijeniti svoje književne veličine – rekao je Pirić, piše NAP.    

 

tekst: nap.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.