x

Pronašli su jezivo, sklupčano stvorenje, ali kad su mu vidjeli lice, ZAPANJILI SU SE! (FOTO)

Republika Zambija ima velikih problema sa lovokradicama, a ljuskavci su najugroženiji. Ove životinje se najviše krijumčare u cijelom svijetu, a sve zbog jedinstvenih ljuski i mesa.

Ljuske ovih životinja podsjećaju na šišarke i imaju važnu ulogu u kineskoj medicini, a meso se smatra delikatesom. Samo u protekloj deceniji je preko milion ljuskavaca odvedeno iz svojih staništa, a problem postaje sve gori.

 

Organizacije za zaštitu životinja, poput GRI Wildlife Crime Prevention Projecta, počele su da obrazuju ljude o opasnosti u kojoj se nalaze te životinje. Uz pomoć lokalnih policijskih snaga, uspješno su spasili brojne ljuskavce od strašne sudbine.

 

Tako je u jednom slučaju javljeno kako su nestale majka i beba ljuskavac. Nakon nedjelju dana istrage, šanse da će mama i beba biti pronađene bile su jako male, ali istražiteljima se osmehnula sreća.

 

Unutar male kutije, skupljena čvrsto u loptu, bila su dva neobična mala stvorenja – majka ljuskavac i njena beba. Lovokradice su ih ukrale da ih prodaju zbog mesa.

 

Iako su bili spaseni, jadni ljuskavci još uvijek nisu bili na sigurnom. Bilo je očito kako lovokradice nije zanimalo u kakvom su stanju jadne životinje.

 

– Zbog lošeg stanja majke i bebe pretpostavlja se da su bile zarobljene preko dvije nedjelje – izjavila je Viki Flin, predstavnica “David Shepherd Wildlife” fondacije. Uz pomoć dobrih ljudi iz GRI Wildlife Crime Prevention Projecta ljuskavci su dobili prijeko potrebnu njegu.

(Izvor: net.hr)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.