x

Proslava svjetskog dana Bioetike održana u BBI centru, Sarajevo City Centru i na IUS-u!

U srijedu, 19. oktobra 2016. godine studenti IUS-a sa Odsjeka genetika i bioinženjering organizovali su niz događaja u Sarajevu kao dio prve globalne proslave Svjetskog dana bioetike.

Aktivnosti su održane kao uvod u Međunarodnu konferenciju „Bioetika u vremenu genomike i personalizirane terapije“, koja će se održati na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu, 28. oktobra 2016. godine. Građani Sarajeva, kao i studenti imali su priliku da saznaju o novim otkrićima u polju biologije i medicine i na koji način ta otkrića mogu uticati na naš svakodnevni život.

 

Oni su također trebali odgovoriti na pitanje „Da li bi dizajnirali svoje dijete?“ ostavljanjem otiska ruke na laboratorijski mantil. Odgovori su bili brojni kao i pitanja i diskusija koja je uslijedila nakon toga. Učesnici su također željeli da pobliže objasne svoje odgovore i razloge zbog kojih su neki odgovorili sa da, a neki sa ne.

 

Najčešći razlozi zbog kojih su ljudi izabrali odgovor DA jest mogućnost da se izbjegnu  određene genetske predispozicije za bolesti, a razlozi za NE kao odgovor su da aktivnosti poput ove i sličnih mogu dovesti u pitanje etičke i religijske norme. Građani su pokazali veliko interesovanje za goruća biomedicinska istraživanja i nisu bili ravnodušni naspram pozitivnih i negativnih posljedica biomedicinskih istraživanja.

 

Sva tri laboratorijska mantila bit će dio istraživačke izložbe tokom konferencije, a predstavljaju sveukupno mišljenje građana Sarajeva i studenata.

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.