x

Prošle godine u B diviziji, sada među osam najboljih u Evropi!

Kadetska reprezentacija naše države je jučer ostvarila historijski uspjeh. Prolaskom među osam najboljih u Evropi još jednom smo pokazali da ovi mladići imaju šta da pokažu čak i među najjačim ekipama u Europi. Jučer smo se borili sa Litvanijom i na kraju je uspjeli savladati rezultatom 89:80. A ne tako davno, naši kadeti su bili u B diviziji i počinjali svoj put prošle godine. Generacija predvođena kapitenom Nedimom Đedovićem je uspjela da se plasira u A diviziju, piše zvanična stranica košarkaškog saveza BiH.

Osim Đedovića, zapaženu ulogu su igrali Đorđe Aleksić, Damir Hadžić, Enis Memić, Emir Ahmedić, Bože Galić i ostali mladi igrači naše države. Tada smo u finalu poraženi od Danske, a ove godine nas je čekao nastup u A diviziji. Neki novi klinci su zasjali na košarkaškom nebu i pokazali da i protiv Hrvatske, Grčke, Litvanije imaju kvalitet i da su sposobni da se bore sa najboljim u Evropi.

 

Naš najbolji igrač Džanan Musa je najbolji strijelac Europskog prvenstva sa preko 22 poena u prosjeku. Musa je lider u brojnim statističkim kategorijama i pravi biser naše košarke. Jučer je ubacio 37 poena, dodao 5 skokova i 5 asistencija. Kapiten Ammar Gegić je jučer odigrao odličnu utakmicu i imao je 24 poena, 8 skokova i 7 asistencija, te na taj način pokazao da se u budućnosti i od njega mogu očekivati velike stvari.

 

Podsjetimo, Gegić je putovao u Ameriku, kao jedan od najtalentovanijih igrača u svom 1998. godištu. Treba spomenuti i naše ostale igrače. Sandro Antunović je jučer odigrao odlično i ubacio 14 poena i dodao 6 skokova, Njegoš Sikiraš je i pored male povrede pokazao da se radi o velikom potencijalu. Ne treba ni zaboraviti naše Luku Labusa, Sabahudina Jahića, Sanija Čamparu, Matea Zovku, Boška Bojovića, Darija Drežnjaka, Emira čerkezovića, Farisa Verlaševića.

 

Neki od njih su dobili više prilike za igru, neki manje, ali je jedno sigurno, a to je da ova reprezentacija ima veliki timski duh i da među ovim momcima vlada sjajna atmosfera. U četvrtfinalu nastupamo protiv Francuske u četvrtak od 14:45 minuta koja je neporažena u dosadašnjem dijelu takmičenja, ali sigurno je da će naši momci i u ovom meču dati sve od sebe kako bi napravili još jedno veliko iznenađenje.

 

Izvor: sport.ba/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.