x

Provjerite imate li rane znakove šećerne bolesti!

Mnoge osobe imaju, ali još nisu svjesne prvih znakova nadolazećeg dijabetesa. Razvije li se bolest povećat će im se rizik od brojnih zdravstvenih komplikacija, od srčanog udara, moždanog udara do Alzheimerove bolesti pa čak i raka gušterače.

Zapravo, vrlo je uobičajeno da ljudi saznaju da imaju šećernu bolest nakon što su već doživjeli moždani ili srčani udar. Dr. Bradley Bale, iz Grace Clinica iz Texasa, pojašnjava: `Mnogi to pripisuju lošoj sreći ili slučajnosti, no zapravo oko 70 posto srčanih udara ima isti uzrok kao i dijabetes tipa 2: rezistenciju na inzulin.`

Uočite li rane znakove nadolazećeg dijabetesa na vrijeme možete spriječiti pojavu bolesti i izbjeći opasne komplikacije.

Pogledajte najčešće upozoravajuće simptome:

Visoki krvni pritisak

Inzulinska rezistencija je glavni uzrok pojave visokog pritiska (140/90 ili više).

Široki struk

Čak i ako vam je težina u normalnim granicama, za muškarce je alarmantan struk u obimu od 100 cm ili širi, a za žene od 88 cm ili širi. Obavezno krenite sa vježbanjem.

Bolesne desni

Osobe sa parodontalnom bolešću će češće imati abnormalne nivoe šećera u krvi, u odnosu na one bez bolesti desni.

Oštećenje sluha

Povišeni šećer koji oštećuje nerve i krvne žile po cijelom tijelu može oštetiti i sluh. Dijabetičari imaju 2,6 puta češće oštećenje sluha.

Žuti nokti

Do 50 posto dijabetičara ima žućkaste nokte, objavljeno je u Cleveland Clinic Journal of Medicine.

Erektilna disfunkcija

Ovo je posljedica oštećenja krvnih žila u spolnim organima.

Češće infekcije

Kod žena su česte gljivične infekcije među glavnim ranim znakovima nadolazećeg dijabetesa. Najčešće zbog toga što šećer potiče rast bakterija.

Povišeni trigliceridi

Abnormalni nivo lipida često se povezuju sa rezistencijom na inzulin. I nizak nivo dobrog HDL holesterola je faktor rizika.

Intenzivna glad i žeđ

Oba simptoma uz često izbacivanje urina klasični su simptomi dijabetesa. Ipak, ne javljaju se u ranoj fazi.

Osjećate se dobro?

Dijabetes može biti neprimjetan. Simptomi mogu početi relativno kasno u bolesti, kad je već došlo do nepopravljive štete. Ako sumnjate na dijabetes dobro je redovno kontrolirati šećer kod ljekara. Ne propuštajte godišnji sistematski pregled.

Izvor: net.hr/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.