x

Provjerite koliko dugo namirnice mogu stajati otvorene!

Kikiriki otvoren smije stajati najviše mjesec dana, nakon čega razvija opasne gljivice Aspergillus flavus koje proizvode jedan od najopasnijih otrova koji pak prouzročuje rak jetre

Kada ste zadnji put napravili reda u svojoj ostavi s namirnicama?

 

Možda je vrijeme da to sad učinite. Imate li u ostavi možda otvorenu vrećicu kikirikija koju ste načeli prije dva mjeseca, ali niste cijelu mogli pojesti?

 

Ako ste se sada sjetili kikirikija kojeg ste prije dva mjeseca sakrili sami od sebe, bacite ga.

 

Kikiriki otvoren smije stajati najviše mjesec dana, nakon čega razvija opasne gljivice Aspergillus flavus koje proizvode jedan od najopasnijih otrova koji pak uzrokuje rak jetre.

 

Stoga, ako vam je ostalo kikirikija, radije ga podijelite s nekim ili pojedite u roku od nekoliko dana, a kada ga se opet zaželite, kupite si novi.

 

Osim kikirikija, sve namirnice imaju svoj rok trajanja i iako često mislimo kako, primjerice, tjestenina može stajati otvorena godinama, to nije tako.

 

U nastavku saznajte koliko dugo pojedine namirnice možete držati otvorenima te kada je vrijeme da ih bacite.

 

Sušeno začinsko bilje

 

Iskoristite ga u roku od godine dana. Iako vam neće naštetiti zdravstveno, ako začinite svoju hranu sušenim bosiljkom koji vam otvoren stoji dvije godine, okus jela koje kuhate sigurno neće biti baš najbolji. Stoga, jednom godišnje napravite selekciju na svojoj polici sa začinima.

 

Smeđa riža

 

Iskoristite je u roku od tri do šest mjeseci. Za razliku od bijele riže, smeđa riža se brzo pokvari zbog ulja koje sadrži tako da je nemojte upotrebljavati nakon šest mjeseci stajanja.

 

Brašno

 

Iskoristite ga u roku od šest mjeseci. Rok trajanja brašna mnogo je kraći nego što ljudi misle. Ako ga držite dulje otvorenim, nemojte se čuditi kada u njemu pronađete kukce.

 

Tjestenina

 

Iskoristite je u roku od godinu dana. Nakon toga će postati ljepljiva i mlitava. 

 

Čaj

Otvorenu kutiju s čajem iskoristite u roku od tri mjeseca, a neotvorena može stajati do godine dana. Otvoreni čaj će nakon tri mjeseca izgubiti sva svoja svojstva.

 

Med

 

Iskoristite ga u roku od šest tjedana nakon što ste ga otvorili. Kada otvorite med, trebate ga držati u hladnjaku. Također pazite da vam ne upadaju mrvice od kruha u med dok ga mažete na kruh jer te mrvice mogu stvoriti loše mikroorganizme i plijesni koje će naštetiti vašem želucu.

 

Biljna ulja

 

Iskoristite ih u roku od godinu dana. Nema goreg mirisa od užeglog ulja. Kokosovo ulje i maslac najosjetljiviji su, stoga ih nikada nemojte čuvati kraj izvora topline već na hladnom i tamnom mjestu.

 

Izvor: cafe.ba/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.