Prva konferencija za razvoj softverske industrije u BiH 25. aprila u Sarajevu

25.04.2017 09:00
prva-konferencija-za-razvoj-softverske-industrije-u-bih-25-aprila-u-sarajevu-main

Kad: 25.05.2017. od 11:00

Gdje: U Velikoj Sali Parlamenta BiH, Sarajevo, BiH

 

S ciljem predstavljanja i promocije ogromnog potencijala kojim raspolaže domaća softverska industrija, Ministarstvo komunikacija i prometa BiH u saradnji s Bit Alijansom, organizira “Prvu konferenciju za razvoj softverske industrije u Bosni i Hercegovini“.

U BiH softverska industrija raste iz dana u dan, posebno zahvaljujući poduzetničkom duhu domaćih softverskih kompanija, te povratnicima iz dijaspore koji su prepoznali potencijal velikih tržišta za softverske usluge u zemljama EU i SAD, ali i proizvodne kapacitete naše države. Riječ je o djelatnosti za kojom postoji najveća potražnja na svjetskom tržištu i koja ima trend dugoročnog kontinuiranog rasta. 

 

Konferencija ima za cilj da se u vrijeme teške ekonomske situacije u državi i sporog privrednog napretka, javnosti i donosiocima odluka, predstavi potencijal kojim raspolaže domaća softverska industrija, trendovi razvoja ove industrije u zemljama regiona i svijeta, aktualna i potencijalna tržišta na kojima domaća softverska industrija može biti konkuretna, te mogućnosti zapošljavanja velikog broja mladih stručnjaka u ovom sektoru privrede. Zapošljavanje mladih je ujedno i jedan od najvećih problema sa kojima se softverska industrija suočava u BiH. 

 

Prema preliminarnoj analizi udruženja Bit Alijansa, godišnji prihod po softver-inženjeru iznosi između 80.000 i 120.000 KM. Obrazovanjem 1.000 novih softver-inženjera BiH bi mogla prihodovati, primarno iz izvoza, više od 90 miliona KM godišnje. S 12.000 softver-inženjera, bh. softverska industrija ostvarila bi više od milijardu KM prihoda i gotovo bi se izjednačila s izvozom trenutno najjače privredne grane u BiH, drvnom industrijom.

 

Učesnici i gosti Konferencije bit će predstavnici softverske industrije u BiH kao i predstavnici drugih perspektivnih industrija, institucija vlasti u BiH sa svih nivoa, međunarodnih institucija i organizacija u BiH, obrazovnih institucija, nevladinog sektora, medija i brojne druge relevantne zainteresirane javnosti.

 

Osim predstavljanja potencijala razvoja softverske industrije u BiH široj javnosti, organizacijom Konferencije šalje se poruka podrške vlasti softverskoj industriji, kao zvaničnog opredjeljenja BiH i njenih institucija na svim nivoima, s ciljem strateškog razvoja ove industrijske grane u BiH.


KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.