x

Prve fotografije McLarena P14!

Jedan od najpoznatijih proizvođača super automobila razvio je potpuno novi koncept šasije koji će promijeniti dosadašnje shvaćanje čvrstoće. McLaren predstavlja svemirski „P14“.

Pojavio se nasljednik McLarenovog snagatora, S650, koji bi, po svemu sudeći, svoju premijeru trebao doživjeti već na autosajmu u Ženevi. Osim što će razvijati lude performanse, P14 će biti jedan od rijetkih super automobila koji se može pohvaliti šasijom u izrađenom u potpunosti od karbonskih vlakana. Osim što će drastično smanjiti masu, karbonska šasija će uvelike pridonijeti zaštiti vozača. Novi P14 bi tako trebao imati masu od samo 1.200 kilograma što je u odnosu na S650 18 kilograma manje. Iz McLarena još ističu kako će baš njihov model biti najlakši od svih u klasi.

 

Osim smanjenja mase i znatno povećane sigurnosti putnika, nova šasija će omogućiti lakši ulazak u kabinu ali i bolju stabilnost u vožnji. Međutim, ono što je najzanimljivije u vezi s novim McLarenom su njegove performanse. Ispod poklopca motora će se vrlo vjerojatno nalaziti V8 zvijer zapremnine 3.8 litre (postoji teorija kako se radi o 4.0 litre) koja razvija 650 konjskih snaga pri 658 Nm okretnog momenta. Postoje čak i glasine kako će novi McLaren razvijati velikih 720 konjskih snaga ali nitko ih nije službeno potvrdio ni opovrgnuo.

 

Što se tiče dizajna, nasljednik S650 će, barem prema prvim fotografijama, imati krov baš poput legendarnog McLarena F1. Carbuzz navodi kako je koncept dizajna djelom preuzet od 570 S uz sitne ali bitne modifikacije branika, odnosno farova. S druge strane, unutrašnjost sa sobom donosi jednostavnost, bolju preglednost i kontrolnu tablu koja se može spuštati sukladno želji, odnosno brzini. Još nema nikakve službene informacije o cifri koju će kupci morati izdvojiti za kupnju ali se nagađa kako će se ona vrtjeti oko 200.000 £.

 

Izvor: Automobili.dnevnik.hr/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.