x

Prvi automobil sa 3D zadnjim svjetlima!

Budućnost je tu - njemačko ministarstvo za obrazovanje i istraživanje predstavilo je trodimenzionalne OLED organske svjetiljke za automobile koje emituju svjetlo na velike površine.

Članovi OLED 3D istraživačkog konzorcijuma predstavili su prvi put u svijetu projekat trodimenzionalnih OLED organskih svjetiljki koje emituju svjetlo na velike površine i njihovu upotrebu u stop svjetlima automobila, što najbolje pokazuje u kojoj će mjeri nova tehnologija osvjetljenja promijeniti izgled vozila u budućnosti.

Projekat je trajao tri i po godine i finansiralo ga je njemačko Savezno ministarstvo za obrazovanje i istraživanje sa ukupno 5,7 miliona evra. Konzorcijum je predvodio ``Philips`` (Ahen), a sačinjavali su ga još i ``Audi`` (Ingelstad), ``Automotive Lighting`` (Rojtlingen), ``Merck`` (Darmstad) i Univerzitet u Kelnu.

Partneri su imali za cilj da analiziraju i poboljšaju tehnologiju i primjenu OLED 3D osvjetljenja u automobilskoj industriji. Zajedno sa Tehničkim univerzitetom u Darmstadu, kompanija ``Merck`` je razvila nove ``unakrsno (međusobno) povezive`` crvene OLED materijale zahvaljujući kojima se OLED svjetiljke mogu proizvesti po prvi put u više slojeva na formiranom staklu koristeći tzv. ``mokru hemiju``.

Univerzitet u Kelnu je sproveo detaljno istraživanje o ovom procesu proizvodnje i to je demonstrirao na 3D uzorcima.

Impresivan nacrt dizajna pokazuje višestruke mogućnosti koje OLED nudi u primjeni na spoljno osvjetljenje vozila. Rezultat stvara potpuno nove, pionirske mogućnosti dizajna za inovativne primjene OLED osvjetljenja u automobilskom inženjeringu.

Na primjer, OLED 3D konzorcijum je dalje razvio karakterističan dizajn zadnjih stop svjetala modela Audi TT i koristeći ove ultra tanke izvore osvjetljenja za velike površine usao je u treću dimenziju prostora i potpuno novu dimenziju dizajna.

Kvalitet OLED supstanci značajno utiče na vijek trajanja i performanse OLED osvjetljenja. Osjetljivost i preciznost analitičke hemije, kao i ekspertiza u proizvodnji ultra čistih materijala nužni su preduslovi za primjenu ove tehnologije.

Izvor: mondo.rs/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.