Prvi turnir brazilske jiu jitse „Sarajevo East Europan 2017`` 11. februara u sportskoj dvorani Skenderija

11.02.2017 08:00
prvi-turnir-brazilske-jiu-jitse-sarajevo-east-europan-2017-11-februara-u-sportskoj-dvorani-skenderija-main

Kad: 11.02.2017. od 10 sati

Gdje: Sportska dvorana Skenderija, Sarajevo, BiH

 

Akademija borilačkih sportova „Bushido“  11. februara u glavnom gradu BiH u sportskoj dvorani Skenderija organizirat će prvi turnir brazilske jiu jitse „Sarajevo East Europan 2017“. 

Na turniru se očekuje nastup više od 150 takmičara iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Slovenije, Crne Gore, Makedonije, Njemačke i Austrije.

 

- Akademija Bushido nastoji popularizirati ovaj sport u našoj zemlji i upoznati javnost sa ovom borilačkom vještinom. Brazilska jiu jitsa je trenutno najpopularnija borilačka vještina u svijetu sa tendencijom rasta u zemljama regiona. U Sarajevu je došlo do nagle ekspanzije ovog sporta, tako da smo u protekle dvije godine dobili sedam novih klubova koji se bave ovim popularnim sportom. Prvi  turnir održan je prošle godine u Banja Luci, a Sarajevo po prvi put ove godine organizira ovakav turnir – kaže Adi Kljaho, pomoćni trener „Bushida“ koji ističe da bi bilo nemoguće organizirati turnir bez sponzora BH Telecoma, „King of Ringa“, „Muscle freaka“, „Gripsa“, „Metropolisa“ , „Dukata“ i “Central osiguranja”. 

 

Brazilski džiju-džicu (u medijima i u obliku brazilski jiu-jitsu) (eng. krat. BJJ) je borilačka vještina i borilački sport, koji je fokusiran na grappling i naročito na borbu na tlu sa ciljem dobijanja dominantne pozicije te korištenjem zglobnih koštaca (engl. joint locks) i gušenja da se prisili protivnika na predaju.

 

- Sistem se razvio iz modificirane verzije Juda prakticiran prije 2. svjetskog rata uključujući i neke tehnike iz klasičnog Jujutsua te sa fokusom na ne-wazu (podne tehnike). Promovira princip da manja, slabija osoba korištenjem ravnoteže i tehnike se može uspješno odbraniti protiv većeg i jačeg napadača. BJJ se može trenirati za samoodbranu, sportske grappling turnire (gi i ne-gi) i mješovite borilačke vještine (MBV, engl. MMA – Mixed Martial Arts). Sparing (popularno zvano «kotrljanje») sa protivnikom igra važnu ulogu u treniranju  - kaže Kljaho.

 


KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.