Prvo izdanje kulinarskog showa Lonci i poklopci u novoj godini

01.01.2017 11:00
prvo-izdanje-kulinarskog-showa-lonci-i-poklopci-u-novoj-godini-main

Kad: 01.01.2017. od 13 sati

Gdje: OBN TV

 

U nedjelju, 01.01.2017. na programu OBN TV je prvo izdanje kulinarskog showa Lonci i poklopci.

U vrijeme blagdana tradicionalno okupljanje oko porodičnog stola prepunog raznih delicija dio je tradicije brojnih porodica u BiH, a upravo uz zabavan kulinarski show "Lonci i poklopci" i šarmantnog Vjeku Kramera gledatelji imaju priliku saznati neke od najboljih domaćih recepata.

 

Kramer emisiju započinje pripremom pogače pahuljice, zatim će pripremati nedinu salatu od poriluka, pohovanu piletinu, namaz od graha a za kraj će pripremiti umak od meda.

 

Vjeki u kuhinji će se u i ovoj specijalnoj emisiji pridružiti i sestra. Lonci i poklopci su na programu od 13 sati.

 

POGAČA PAHULJICA 

 

800g brašna

1 kvasac   /   3 dl mlijeka   /    1 kaškica šećera

1 dl mlake vode

1 dl ulja

1 jaje + bjelanjak

3 kašike pavlake

sol

4 kašike maslaca i 4 žkašika ajvara

žumanjak + sjemenke za posipavanje

 

U mlijeku otopiti šećer i malo brašna, te dodati kvasac i prekriti posudu prozirnom folijom i ostaviti na toplom 20ak minuta da se ne zapjeni i na taj način dobijemo kvaščevo mlijeko.

 

U 700 g brašna dodati sol i promješati, posebno pomješati mokre sastojke: ulje, 1 jaje, pavlaku i vodu te umješati zajedno sa kvašćevim mlijekom u brašno. Tijekom mješenja dodavati polako ostatak brašna i vodu dok ne dobijem rahlo tijesto koje se ne lijepi za drvenu dasku i ruke.

 

Nakon toga ostavimo tijesto da se malo odmori i nadođe... Tijesto podjelimo u 5 bulica i svaku razvaljamo u krug iste veličine, premažemo svaku maslacem i 1 kašikom ajvara i složimo jednu na drugu, te stavite u tepsiju promjera oko 30ak cm.

 

E sada ide zanimljiv dio koji bi bio najzgodniji da gledate dok radim jer je težak za objasniti, a jako lagan za napraviti. Krug trebate prerezati na 8 trokutova, ali ne do kraja, već do nekih 2 cm do ruba tepsije. Pazite samo da presječete svih 5 slojeva. Na srednjem dijelu svakog trokuta više prema rubu tepsije uzdužno napravite duži presijek te onda uzmite vrh svakog trokuta i podvučete ga ispod pa kroz taj zarez i to ponovite 2 puta sa svakim trokutom. Na kraju premažite žumanjkom i pospite sjemenkama. Tako pripremljenu pogaču ostavite barem 30ak minuta da se diže pa pecite u zagrijanoj pećnici na oko 180ᵒC 40ak minuta.

 

NEDINA SALATA OD PORILUKA

 

2 poriluka

250g pilećih prsa

3 kuhana jajaeta

2 dl kiselog vrhnja

200g svježeg sira

1 kašika majoneze

sol i papar

 

Poriluk isjeći na tanke kolutiće, pileća prsa isjeći na trakice, a kuhana jaja na kockice. Pomješati kiselo vrhnje, majonezu i svježi sir te začiniti solju i paprom te u tu smjesu umješati poriluk, kuhana jaja i pileća prsa.

 

 

POHANA PILETINA

 

½ kg pilećih prsa

2 jajeta

½ dl mlijeka

200g brašna

100g krušnih mrvica

200g kukuruznih pahuljica

chili paprika

limunov sok

sol i biber

ulje za pohanje

 

Piletinu isjeći na trakice veličine kažiprsta te posoliti, pobiberiti i poprskati limunovim sokom pa ostaviti da se marinira barem 2 sata. Piletinu nakon toga dobro pobrašniti pa umočiti u umućena jaja kojima smo dodali malo mlijeka i brašna tako da smjesa bude nešto ljepljivija od smjese za palačinke i onda ju uvaljati u mješavinu krušnih mrvica, usitnjenih kukuruznih pahuljica i chilia te pohati u dubokom vrućem ulju. Ocijediti od ulja na papiru za upijanje i poslužiti vruće.

 

NAMAZ OD GRAHA

 

400g bijelog graha

½ dl maslinovog ulja

slane srdele

kašika kapara

100g sirnog namaza

100g crnih maslina

sok naranče

peršinov list 

papar

 

Grah ocijedite i u polovinu dodajte kapare, srdele, maslinovo ulje, sok naranče pa izmiksajte štapnim mikserom, a drugu polovinu izgnječite viljuškom i umješajte u pire od graha kao i usitnjeni peršinov list i sitno sjeckane crne masline te začinite paprom i prema potrebi solju, ovisno o tome koliko ste slanih srdela stavili.

 

UMAK OD  MEDA

 

100g majoneze / 1 kašika senfa / 1 kašika tahina / 1 kašika meda / sok od ½ naranče / sol i papar

 

Pomješajte sve sastojke i prema potrebi začinite dodatno solju i biberom.


KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.