x

Prvo piće za bebe poslije majčinog mlijeka - voda!

Majčino mlijeko najbolja je i najzdravija hrana za dijete i potrebno ga je podsticati tokom prvih 4 do 6 mjeseci života. Tokom tog perioda zdrave bebe ne treba dodatno da piju vodu obzirom da majčino mlijeko obezbjeđuje odgovarajuću količinu tečnosti koja joj je potrebna, piše Tanjug.

Ali, od petog ili šestog mjeseca, kada dijete uz dojenje počinje da jede tvrdu hranu, voda se može dati na bočicu, kašičicu ili iz čaše da bi se smanjila žeđ.

Iako se najčešće koristi prokuhana voda iz vodovoda, postoje i vode u boci koje su namijenjene dojenčetu. Pedijatri ukazuju da je voda u boci koja se primjenjuje za pripremu mliječnih kašica za bebe je strogo kontrolisana i nije je potrebno prokuhavati.

 

Zato je prirodna negazirana mineralna voda, punjena na izvoru u sterilnim uslovima pogodna za dojenčad i malu djecu za piće, pripremu dječije hrane i kuhanje.Ta voda, takođe, sadrži povoljan sastav minerala i elektrolita koji je pogodan za pripremu mliječnih obroka i osigurava propisane vrijednosti u gotovoj hrani za bebe.

 

Prirodna negazirana mineralna voda može se koristiti i za pripremu prvih povrtnih i voćnih kašica, gotove dječije hrane i kasnije za pripremu mesnih, ribljih i kašica od žitarica.

 

Nedovoljno razvijena svijest o unosu vode u organizam već je prisutna među odraslom populacijom i zato je poželjno navikavanje djeteta na redovan unos vode od prve godine.

 

Izvor: b92.net/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.