x

Put oko svijeta volontiranjem na farmama!

Kada bi vam neko rekao da za samo nekoliko sati posla svakog dana možete besplatno da obiđete cijelu planetu, vjerovatno mu ne biste povjerovali.

Ipak, to je istina, jer je riječ o volonterskom turizmu na farmama.

Mnoge farme, naročito one koje su uključene u projekte za očuvanje prirode, pozivaju ljude da volontiraju i pomažu u svakodnevnim obavezama u zamjenu za besplatnu hranu i smještaj, piše ``The Guardian``.

Ako ste voljni da ``zasučete rukave``, to je odličan način da upoznate seoski način života širom svijeta i uživate uvijek u novom okruženju, gotovo besplatno.

Farme koje primaju volontere mogu se naći putem sajtova poput wwoof.net ili Growfood i kontaktirati direktno vlasnike, kako bi se zakazao boravak.

Većina farmi zahtijeva da se ostane bar jednu do dvije sedmice, ali o dužini boravka se pregovara sa domaćinima i ona može da varira, prenosi B92.

Neki su spremni i da volontere povedu u obilazak, dok će drugi zahtijevati i nekoliko mjeseci angažmana.

Kako navodi list, na farmama uvijek ima posla - od branja grožđa do pravljenja sušare ili učenja o sistemu navodnjavanja.

Naravno, tu su i briga o domaćim životinjama, rad na polju, kao i tradicionalni kućni poslovi.

Radno vrijeme varira od nekoliko do 8 sati.

Preporuka je da se pažljivo prouče informacije o radu, kako bi se o svemu moglo da razgovara sa domaćinima.

Provjera bezbjednosti kod domaćina zavisi od organizacije i zemlje koju volonteri namjeravaju da posjete.

Neke regionalne grupe u sklopu WWOOF posjećuju domaćine prije nego što prihvate da objavljuju njihove oglase, ali to nije uvijek slučaj.

Takođe, negdje se mogu pročitati iskustva putnika sa nekim od domaćina, što je slučaj sa Growfoodom.

``Najbolje je da odmah pitate domaćina šta od vas očekuje, prije nego što ga uopšte uzmete u obzir``, kaže Lara Houv iz Velike Britanije koja je ostajala na farmama u Francuskoj i Danskoj putem sajta WWOOF.

``Tako ćete smanjiti vjerovatnoću da vas neko izrabljuje, a znaćete i šta treba da ponesete od stvari``, kaže ona.

WWOOF je osnovan 1071. u Londonu, ali ima poslovnice širom svijeta.

Regionalne grupe koje se nalaze najbliže Srbiji su u BiH, Sloveniji i Crnoj Gori. Godišnja članarina iznosi oko 18 evra i zahvaljujući njoj može se dođi do 208 farmi u 45 zemalja.

Growfood trenira novu generaciju takozvanih farmera u održivoj proizvodnji. Sajt ima mrežu od hiljada farmi, uglavnom u SAD, ali i u ostatku svijeta. Registracija je besplatna.

HelpX, odnosno Help Exchange pokrenut je 2001. i nudi volonterske angažmane uglavnom u Australiji i Novom Zelandu.

Volonteri se mogu registrovati besplatno, ali neće biti u potpunosti vidljivi u pretrazi. Za puno korištenje sajta treba uplatiti oko 20 evra za dvije godine.

Izvor: nezavisne.com/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.