x

Putovanja nam često mogu pomoći da bolje upoznamo sebe!

Obavljajući svakodnevne obaveze, lako upadnemo u rutinu. Putovanja su tu da nam pruže priliku da upoznamo druge narode i kulture, ali i da počnemo da cijenimo ono što imamo kod kuće.

Za čovjeka i njegovu psihu, veoma je bitno da putuje, zato što nam to prvenstveno donosi izražen osjećaj slobode, i priliku da upoznamo i saznamo.

 

„Ako uzmemo da je prosječan čovjek, jedinka, pripadnik jednog naroda, kulture, religije... a tome dodamo činjenicu da danas u svijetu postoji preko 4000 religija, 258 država, a za neke od njih nikada nijesmo čuli, djeluje pomalo uznemirujuće na svakog od nas. Zato su putovanja važan dio našeg bivstvovanja. Prilika da upoznamo i saznamo.”, ističe u razgovoru za Kolektiv.me psihološkinja i porodična savjetnica Dijana Radenović.

 

Često smo u prilici da nalazimo mane u našoj svakodnevnici, pa upravo putovanje može biti način da naučimo da poštujemo ono što imamo kod kuće, smatra Radenović:

 

„Kažu, “u tuđem dvorištu trava zelenija”, a ima li bolje prilike od putovanja da shvatimo da baš i nije tako, i da li želimo  baš tu zeleniju travu ili nešto što već imamo? Još jedan važan uvid koji nam putovanja daruju, jeste što naučimo bez čega možemo, a bez čega ne možemo. Pa tako shvatimo da možemo bez nekih navika i poroka ili da nam onaj novi skupi uređaj i nije neophodan, a da je život bez telefona moguć – barem na kratko.”

 

Putovanje za pojedinca može predstavljati i izazov, kao npr. njegovo snalaženje u nepredviđenim situacijama, koje svaki odlazak u nepoznato donosi.

 

Kako za Kolektiv.me ističe psihološkinja i porodična savjetnica Dijana Radenović, tijelo i um u stanju mentalne opuštenosti drugačije gledaju na stvari: „Odmoreni, u novom kulturnom okruženju, mijenjamo perspektivu (nekada imamo pravu, a ponekad se prelije i u ružičastu), pa lakše donosimo odluke i unosimo promjene u naš život, što je veliko, važno i prevenstveno korisno. Tako su poslije putovanja česte odluke da promijenimo ishranu, otpočnemo sa bavljenjem fizičkim aktivnostima – pa barem to bilo kratkog daha.”

 

Ipak, Radenović napominje da česta putovanja kod pojedinaca mogu predstavljati pokušaj bjekstva od teških životnih situacija, te da je u tim slučajevima preporučljivo potražiti stručnu pomoć, kako bi se mentalno zdravlje sačuvalo na vrijeme.

 

Izvor: kolektiv.me/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.