x

RADIOAKTIVNI OBLAK NAD EVROPOM: Sumnja se na nesreću u Rusiji ili Kazahstanu!

Francuski institut za nuklearnu bezbjednost je isključio da se nesreća dogodila u nuklearnom reaktoru navodeći da je vjerovatnije riječ o objektu za tretman nuklearnog goriva ili centru za radioaktivnu medicinu.

Radioaktivni oblak nad Evropom proteklih nedjelja nagoviještava da je došlo do nesreće u nuklearnom objektu u Rusiji ili Kazahstanu posljednje nedjelje septembra, saopštio je danas Francuski institut za nuklearnu bezbjednost IRSN. 

 

IRSN je isključio da se nesreća dogodila u nuklearnom reaktoru navodeći da je vjerovatnije riječ o objektu za tretman nuklearnog goriva ili centru za radioaktivnu medicinu. 

 

Institut napominje da nije došlo do uticaja na ljudsko zdravlje ili okruženje u Evropi, prenio je Rojters. 

 

IRSN navodi u saopštenju da nije mogao da tačno odredi lokaciju oslobađanja radioaktivnog materijala, ali da je, na osnovu meteoroloških podataka, najvjerovatnije riječ o oblasti južno od planine Ural, između Urala i Volge. 

 

To bi, dodaje institut, moglo da ukaže na Rusiju ili Kazahstan. 

 

``Ruske vlasti rekle su da nisu obaveštene da je došlo do nesreće na njihovoj teritoriji``, rekao je direktor IRSN Žan Mark Peres za Rojters. 

 

On je dodao da institut još nije stupio u kontakt sa kazahstanskim zvaničnicima. 

 

Peres je rekao da su proteklih nedelja IRSN i drugi instituti za nuklearnu bezbjednost u Evropi izmerili visok nivo rutenijuma 106, radiokativnog nuklida koji nastaje djeljenjem atoma u nukleranom reaktoru.

 

Izvor: Novosti.rs

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.