x

RAJ IPAK POSTOJI? Saznajte zašto svi delfini pokušavaju da stignu ovdje!

Duge, prelijepe pješčane plaže i prizori kao sa razglednica... Tirkizno plava, apsolutno čista voda... biljni i životinjski svijet o kome ste samo mogli da sanjate... mjesto kao iz bajke i dokaz da raj na Zemlji nije izgubljen!

Ako raj zaista postoji, onda se on nalazi u Atlanskom okeanu na 350 kilometara od Brazila - riječ je o arhipelagu Fernando de Noronja!

 

Arhipelag ima poseban status unutar brazilske države Pernambuko i zaštićen kao Svjetska baština Uneska, piše Hafington post.

 

Raj sastavljen od 21 ostrva zapravo je vulkanskog porijekla i nastao je uzdizanjem morskog dna skoro 4.000 m u visinu, prije nekoliko miliona godina. Zbog ovoga je obala veoma razuđena sa visokim liticama i predivnim pješčanim plažama.

 

Na ovim ostrvima raste jedina ostrvska atlantska šuma, podvrsta atlantske tropske kišne šume, sa preko 400 vrsta biljaka.

 

Fernando de Noronha je dom najvećoj koncentraciji tropskih morskih ptica zapadnog Atlantika, među kojima su i vrste koje se mogu vidjeti samo ovdje.

 

Takođe, u njihovim vodama živi veliki broj tuna, morskih pasa, morskih kornjača i drugih morskih životinja koje je koriste kao mrijestilište i sklonište mlađi, a u njegovom zalivu „Baia de Golfinhos” trajno boravi najveća kolonija delfina na svijetu.

 

Izvor: Kolektiv.me/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.