x

RAJ ZA OMLADINU: U ovoj državi vam plaćaju da studirate!

Na osnovu izveštaja Vašingtong posta, ``Statens Uddannelsesstotte`` je program koji svim stanovnicima ove zemlje starijim od 18 godina pruža mogućnost da finansira njihovo školovanje u periodu od šest godina

Dok studenti u Americi moraju da izdvoje za školovanje preko 60.000 dolara godišnje, u Danskoj je totalno drugačija priča. Naime, njihovim studentima Vlada plaća u potpunosti školovanje.

 

Na osnovu izveštaja Vašingtong posta, “Statens Uddannelsesstotte” je program koji svim stanovnicima Danske starijim od 18 godina pruža mogućnost da finansira njihovo školovanje u periodu od šest godina.

 

Svako od njih, ko ne živi sa roditeljima, dobija oko 900 dolara mjesečno za trošak pod uslovom da sve ispite daje u roku.

 

Na ovaj način, američki studenti su primorani da sami pronalaze finansijska sredstva za svoje fakultete, dok Danci mogu da biraju gdje će se školovati bez obzira na iznos školarine.

 

Danska je na vrhu top liste najbogatijih zemalja u svijetu, a ovaj program podrške pruža studentima mogućnost da biraju fakultete u skladu sa svojim sposobnostima i interesovanjima.

 

– Cilj ovog programa nije da se osigura društveni i ekonomski položaj potencijalnih studenata, već da im se omogući da biraju škole u skladu sa sposobnostima i interesovanjima – objasnio je portparol danskog Ministarstva prosvjete.

 

Međutim, ovakav sistem se našao na meti danskih kritičara koji smatraju da ovakva velikodušnost doprinosti da se studenti “opuste”. Postoje dokazi da ovakva finansijska sigurnost uništava buduće generacije danskih radnika.

 

S druge strane, Amerikanci često napuštaju studije zbog prezaduženosti i nemogućnosti da otplate svoje školovanje.

 

Izvor: Kolektiv.me/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.