x

REKLA U HITNOJ ``MAMA, HOĆU KUĆI`` , A ONDA UMRLA: Majka djevojčice Nejle (3) ogorčena traži istinu!

Ovo je priča koja je potresla mnoge. Trogodišnja djevojčica Nejla Bajrić iz MZ Omerbegovača (Brčko distrikt BiH), podsjećamo preminula je 10.12. prošle godine tokom transporta u Univerzitetski klinički centar (UKC) u Tuzli, gdje je upućena nakon tretmana u brčanskoj bolnici. Djevojčica je u svojim posljednjim trenucima na ovom svijetu kazala “Mama, hoću kući”, a onda izdahnula…

Majka Zada Bajrić ni nakon četiri mjeseca nema pravo na pristup nalazu obdukcije koja je urađena u UKC Tuzla, a čiji su dokumenti dostavljeni u Tužilaštvo Brčko distrikta BiH, gdje istragu o ovom slučaju vodi tužiteljica Dejana Jovanović.

 

U cilju bolje i kvalitetnije istrage, i s dužnim poštovanjem prema boli porodice Bajrić, glavni tužilac Tužilaštva Brčko distrikt BiH Zekerija Mujkanović u izjavi povodom zabrane pristupu informacijama porodici Bajrić izjavio je da tako komplikovane istrage traju najmanje šest mjeseci, te da brčansko tužilaštvo radi sve u cilju što kvalitetnije istrage, te su s tim u vezi tkivo preminule djevojčice poslali u zdravstvene ustanove u Beogradu.

 

S druge srane, majka preminule djevojčice tvrdi da Tužilaštvo samo na taj način odugovlači proces, kako bi se istina o smrti trogodišnje nejle zataškala. Ona kaže da smrt njene mezimice nije jedini slučaj, te da se ovakve stvari često dešavaju, ali da se zataškava istina o preminuloj djeci.

 

Gospođa Bajrić takođe sumnja da su  doktori korumpirani, te da je cijelu trudnoću, kao i sve preglede i porod morala da plaća, kao i da nijedna institucija u Brčko distriktu ne suosjeća sa njom i ne pruža joj mogućnost da ostvari svoja osnovna ljudska prava, tj. pravo na istinu o smrti njene kćerke.

 

Ovim povodom, bračni par Bajrić je posjetio Tužilaštvo Brčko distrikta BiH gdje su razgovarali sa glavnim tužiocem Zekrijom Mujkanovićem, koji ih je lično upoznao sa postupkom istrage i radom Tužilaštva po ovom pitanju.

 

Međutim, gospođa Bajrić misli da je to samo formalnost i još jedan pokušaj da se produži proces kako bi se zataškala istina. Ona je posebno ogorčena na činjenicu što doktorica koja je uputila djevojčicu za UKC Tuzla i koju krivi za smrt djevojčice i dalje radi i nije suspendovana. Posebno je boli činjenica, što je uputnicu za Tuzlu potpisala šefica Pedijatrije Opšte bolnice Brčko koja taj dan, navodi Zada, zbog smrtnog slučaja u porodici nije ni bila na poslu.

 

“Ubrzano rade na istraživanju slučaja, tri mjeseca, i policija, i zdravstvo i tužilaštvo, a ja gdje god dođem poljubim bravu i nazad. U ovom gradu mi sa Zavoda za zapošljavanje umiremo”, navodi Zada. Ona optužuje i doktora koji je iznio izjave koje se odnose na liječničke nalaze njene djevojčice koja, kaže Zada, nikada nije bila bolesna osim što je jednom imala upalu grla.

 

Po njenom mišljenju u Brčkom obični građani ne mogu ostvariti osnovna ljudska prava.

 

“Oni su ubili moje sunce. Da nije mog Ensara i oni bi bili u zemlji kao moja Nejla, ali imam dijete i ne želim da ostane siroče”, poručuje ogorčena majka Zada Bajrić iz Brčkog. Ona još jednom ponavlja da nema namjeru odustati od istine i pravde i da namjerava angažovati sve institucije u BiH da dokaže istinu.

(Doznajemo.com/Edina ĐOGO)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.