x

RODITELJI U PANICI: Širi se opasna igra zbog koje se ubilo 130 tinejdžera!

Policija je upozorila roditelje u Rusiji i nekim zemljama Evrope na opasnu igru koja je dovela do čak 130 samoubistava tinejdžera! Najviše stradalih je u Rusiji, a igra je počela da se širi prema unutrašnjosti starog kontinenta, prenosi 24sata.hr pisanje Dejli mejla.

Igra je poznata pod nazivom ``Izazov plavog kita`` i sastoji se od niza izazova koje mladi moraju da ispune, od hodanja po mraku do sječe svoje kože!

 

Igra traje 50 dana, a posljednjeg dana djeca dobijaju uputstvo od `mastera` da izvrše samoubistvo!

 

Igra je pod detaljnom istragom ruske policije zbog moguće povezanosti s desetinama samoubistava, uglavnom tinejdžera, a pod lupom je i u Velikoj Britaniji gdje je u pojedinim školama nastala opšta panika.

 

- Policija nam je skrenula pažnju na igru zbog koje bi trebalo da budete na oprezu. Zove se ``Izazov plavog kita``, a kao platforma igračima služe razne društvene mreže. Igračima je dodijeljen gospodar koji njima upravlja 50 dana, a svaki dan imaju drugi zadatak, odnosno izazov. Posljednjeg dana igre gospodar šalje igraču posljednji zadatak, a to je - izvrši samoubistvo! Nažalost, neki tinejdžeri su to i učinili, kazao je direktor srednje škole u Basildonu, u predgrađu Londona, preneraženim roditeljima i učenicima.

 

Na internetu je uzbuna nastala u februaru kada su dvije devojke, Julija Konstantinova (15) i Veronika Volkova (16), izvršile samoubistva skočivši s krova zgrade u ruskom gradu Ust-Ilimsku.

 

U međuvremenu, treća djevojka, Ekaterina (15), zadobila je ozbiljne povrede uradivši istu stvar u Krasnojarsku, a dva dana kasnije 14-godišnja djevojka se u Čiti bacila pod voz!

 

U svim tim slučajevima, kao i desetinama ostalih, policija ne isključuje uticaj igre na samoubistva. Posebno je to vjerovatno kod Julije (15) koja je posljednjeg dana na svom Fejsbuk profilu prvo objavila sliku plavog kita, a zatim i status u kom je pisalo samo ``Kraj``.

 

Ali nije samo posljednji čin igre strašan. Kako navode ruski izvori, neki od ``lakših`` izazova su ustajanje u 4:20 i cjelodnevno gledanje horor filmova, a među ``težim`` je urezivanje oblika kita na ruku ili nogu - nožem!

(24sata.hr)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.