x

RUSI PALI U GROTLU SKENDERIJE: Fenomenalna pobjeda BiH nad favorizovanom Rusijom!

U prvom kolu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo Bosna i Hercegovina je poslije maestralne partije pobijedila favorizovanu Rusiju rezultatom 81:76.

Naša reprezentacija je pred 4.000 navijača u paklenoj atmosferi Skenderije odigrala najbolju utakmicu u posljednjih nekoliko godina i na fantastičan način započela kvalifikacije za Mundobasket.

 

Utakmica je počela čvrstim odbranama sa obje strane, Rusi su na početku poveli sa 4:0, a prve poene za naš tim postigao je Musa nakon skoro tri minute igre. Vrabac je postigao pet uzastopnih peona za vodstvo 9:6 na 5:31 do kraja prve četvrtine. U drugoj polovini prve dionice se igralo uglavnom poen za poen, Gegić je pogodio polaganje i realizovao dodatno bacanje za 20:16, međutim uslijedila je serija gostiju 0:5, pa se na prvu pauzu otišlo pri rezultat 20:21 zahvaljujući trojki M. Kulagina.

 

Na startu druge dionice Milošević postiže pet uzastopnih poena i vraća nam prednost(25:21), međutim momentalno je uslijedio odgovor ruske reprezentacije serijom 0:8, Fridzon je pogodio trojku za 25:28. Nastavili su gosti sa boljom igrom te su na 3:27 pred odlazak na odmor poveli rezultatom 27:33 poenima Klimenka. U igru nas je nakon time-outa trojkom vratio Musa, da bi Sulejmanović svojim prvim poenima vratio utakmicu u egal(35:35). Prvo poluvrijeme okončano je rezutatom 38:38 iako je naša selekcija imala posljednji napad za vodstvo.

 

Treća četvrtina počela je serijom slobodnih bacanja za Ruse nakon faulova naših igrača i tehničke greške koju je dobio selektor Vujošević pa su gosti poveli 38:42. Čuvali su gosti prednost sve do posljednje tri minute kada je Gordić sa osam uzastopnih poena našim košarkašima vratio rezultatsku prednost(57:53). U odlučujućih 10 minuta ušlo se pri rezultatu 60:56 iako je prednost mogla biti i ubjedljivija da je Milošević iskoristo oba slobodna bacanja.

 

Na startu ključne četvrtine sudije Lanzarini, Cici i Stoica su donijeli samo jednu u nizu od diskutabilnih odluka u korist Rusije kada je dvije tehničke dobio Gordić te je za njega utakmica bila završena.

 

Prvi pet minuta četvrte dionice je proteklo u egalu, na 5:21 prije kraja meča Musa je iskoristio oba slobodna bacanja za 66:62. Nastavili smo sa odličnom igrom u odbranu, dok smo naše napade završavali poenima, poslije odlične kombinacije Gegića i Lazića poveli smo 71:62. Na 2:15 do kraja Khvostov je pogodio trojku i vratio neizvjesnost u utakmicu. Nakon timeouta Vujoševića Gegić i Atić su zabili poene sa 76:68. Fridozon je ponovo pogodio trojku za 78:76, ali su Gegić i Lazić poenima sa linije slobodnih bacanja postavili konačan rezultat 81:76.

 

Najefiksniji u našem timu bio je Musa sa 18 poena, Gordić i Stipanović su dodali po 16 odnosno 13. Frdizon sa 22 poena je bio najbolji u ruskoj selekciji.

 

Zmajevi kvalifikacije nastavljaju za tri dana kada će gostovati Francuskoj.

 

Bosna i Hercegovina – Rusija 81:76 (20:21;18:17;22:18; 20:21)

sportske.ba/ Ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.