x

Razlozi zbog kojih treba da posjetite Bavarsku!

Bavarska je omiljeni cilj turista u Njemačkoj. Svake godine tu najjužniju saveznu državu posjeti oko 7,5 miliona stranih gostiju.

Predstavljamo vam spisak deset znamenitosti zbog kojih turisti tako često navrate u Bavarsku, bez obzira na to koje doba godine bilo.

 

Dvorac Nojšvanštajn

 

Ovaj dvorac je turistički mamac broj 1. Svake godine razgleda ga oko 1,4 miliona posjetilaca. To se sigurno ne bi svidjelo njegovom graditelju, povučenom i prilično ekscentričnom bavarskom kralju Ludvigu II. On je sredinom 19. vijeka podigao taj dvorac kako bi mogao da „pobjegne“ u svoj svijet bajki. Turisti danas prije svega smatraju da je dvorac – romantičan.

 

Minhenski Oktoberfest

 

Minhenska narodna fešta nema mnogo veze sa romantikom. Ali zato je Oktoberfest sinonim za opušteno, uglavnom raskalašno uživanje u životu. Najveće svjetsko narodno veselje godišnje posjeti oko šest miliona ljudi, a „kopije“ Oktoberfesta postoje svuda u svijetu. Ali samo je jedan original: minhenski Oktoberfest. Prvi je, uzgred, održan davne 1810. godine.

 

Rotenburg ob der Tauber

 

Ovaj gradić u Franačkoj pravi je cilj za ljubitelje srednjeg vijeka. Azijski turisti, recimo, oduševljeni su tamošnjim kućama, gradskim zidinama i odbrambenim tornjevima. Svoj današnji izgled to mjesto može u stvari da zahvali – nedostatku novca. Naime, nakon Tridesetogodišnjeg rata nije bilo novca za obnovu i modernizaciju. Zato je Rotenburg ob der Tauber danas pravi dragulj…

 

Minhen

 

Bavarska metropola jedan je od najljepših njemačkih gradova. Prvi cilj turista je centralni gradski trg Marijenplac, na kojem je i čuvena gradska vjećnica, a u blizini se nalazi Frauenkirhe (minhenska katedrala). 

 

U Hofbrojhaus navrate ljubitelji bavarskog piva, ali i gastronomije. Valja obići i dvorac Nimfenburg, Engleski vrt ili Dojčes muzeum – najveći tehnički muzej na svijetu.

 

Bajern

 

Minhen je, naravno, i otadžbina najuspješnijeg njemačkog fudbalskog tima. Bajern kao domaćin nastupa u Alijanc areni, jednom od najmodernijih stadiona na svijetu. 

 

Ako ne uspijete da nabavite ulaznice za (redovno rasprodate) utakmice rekordera po broju titula u Bundesligi, preporučujemo da bar obiđete stadion i tako osjetite atmosferu koja okružuje taj klub.

 

Cugšpice

 

U Bavarskoj (njemački naziv: Bayern), nalazi se i najviši planinski vrh u Njemačkoj – Cugšpice. Visok je 2.962 metra. Ne morate se bojati napora u pokušaju da stignete na vrh kako biste uživali u predivnom pogledu na Alpe. 

 

Do Cugšpica možete da se popnete na dva načina – žičarom ili vozom.

 

Kenigze

 

Ovo jezero je na glasu kao „kraljevsko“, u zaista velikoj konkurenciji od oko 200 bavarskih jezera. Kristalno čista voda, predivna kulisa, atmosfera kao u nekoj bajci... 

 

Uz pomoć (ekoloških!) čamaca na električni pogon, turisti još od 1909. godine stižu do crkve Sv. Vartolomeja.

 

Opera u Bajrojtu

 

Na Uneskovoj listi zaštićene kulturne baštine 2012. se našla i operska kuća grofice Vilhelmine – a ne svjetski poznata Vagnerova festivalska operska kuća. Time je broj bavarskih kulturnih „atrakcija“ sa spiska Uneska porastao na sedam. 

 

Opera je sagrađena 1744. i na glasu je kao jedno od najljepših, još očuvanih baroknih pozorišta u Evropi.

 

Kristkindlesmarkt u Nirnbergu

 

Uvijek se isplati posjetiti Nirnberg, drugi po veličini grad u Bavarskoj. Većina gostiju ipak navrati tokom decembra – na Kristkindlesmarkt. Svake godine taj božićni vašar, jedan od najstarijih i najpoznatijih u svijetu, posjeti više od dva miliona ljudi. 

 

Kuvano vino i medenjake možete da probate na bilo kom božićnom vašaru, ali gdje još možete da sretnete malog „Isusa“?

 

Bavarsko gostoprimstvo

 

Nije slučajno što su upravo Bavarci izmislili „pivske vrtove“ (Biergarten). Nekada se pivo skladištilo i hladilo u sijenkama krošnji velikog drveća, a onda je tu, na mjestu čuvanja počelo i da se toči. Pivo najbolje prija na otvorenom i u društvu prijatelja. 

 

U Bavarskoj danas ima oko 800 „birgartena“, a gosti iz cijelog svijeta su – dobrodošli!

 

Izvor: Kolektiv.me/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.