x

Real Madrid zarađuje kao cijela Seria A!

Real Madrid je klub sa najvećim prihodima na svijetu, Florentino Perez je probio sve granice. Upravo se na zaradi vidi kako je Serija A daleko od nekadašnje slave.

Real je ove sezone probio granicu od 600 miliona, Perezov klub je mašina za pravljenje novca, od prodaje igrača, ulaznica, TV prava i marketinga, zaradili su 603 miliona eura.

 

Ako izuzmemo prodaje igrača, odnosno novac koji su dobili za Di Mariju sezone, Los Blankosi su od ostalih prihoda u klub unijeli 550 miliona eura, što je 5.5% više u odnosu na prošlu sezonu. Naredne brojke će biti još veće jer se tek očekuje novac od osvajanja “Decime”.

 

Koliko je Real ispred recimo italijanskih klubova neka posvjedoče sljedeće brojke.

 

Od giganata Serije A ubjedljivo najviše zarađuje Juventus koji je poslednjih sezona pojbegao Milanu, pijre svega zbog rezultata, ali i novog stadiona. Ali, to je tek polovina novca koji prihoduje Real.

 

Juventusova zarada je oko 300 miliona eura, ona će naredne sezone biti veća jer će samo dva kluba, Juve i Roma dijeliti novac od Lige prvaka, ali svejedno, teško da će porasti toliko da ugrozi bilo koga od vodećih pet engleskih klubova.

 

Iza Juventusa je Milan sa oko 210 miliona, što je veliki pad, razumljivo povezan sa lošim rezultatima. Inter je za tri godine bez Lige prvaka, pao sa 250 na 170 miliona, ali je prošle godine prihodovao 20 miliona više, pa je sada na 190.

 

Daleko su ostali, Roma i Napoli koji je također zabilježio ogroman pad zarađuju oko 125 do 130 miliona eura.

 

Jasno je zbog čega Italijani nemaju novca da kupuju vrhunske igrače…

 

Izvor: sport.ba/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.