x

Recept: Palačinke Sizet!

Palačinke u slasnom sosu - neodoljiva francuska poslastica.

Sastojci

 

Za palačinke: 100 g brašna, 2 jaja, 200 ml mlijeka, rendana kora jedne pomorandže, 30 g šećera u prahu i 50 g putera.

 

Za sos: 150 ml soka od cijeđene pomorandže, rendana kora jedne pomorandže, sok od jednog limuna, isjeckana pomorandža, 30 g šećera, 30 ml likera od pomorandže, 30 ml brendija ili konjaka i 50 g putera.

 

Priprema

 

1. Sipajte brašno u posudu i u sredini napravite udubljene. Umutite jaja, dodajte mlijeko i vodu i sipajte u udubljenje u brašnu. Uz pomoć viljuške dobro promiješajte da dobijete homogenu masu. Dodajte koru narandže i šećer i dobro promiješajte. Dodajte 30 g otopljenog putera.

 

2. U tiganju ispecite palačinke na preostalom puteru, a zatim ih slažite jednu preko druge tako da između njih bude papir za pečenje.

 

3. Pomiješajte sve sastojke za sos, osim putera i alkohola. Dodajte polovinu količine alkohola. U velikom tiganju zagrijte puter, a zatim dodajte smjesu za sos.

 

4. U tiganj sa sosom stavite palačinku tako da je sos prekrije, a zatim je savijajte na četvrtine. Učinite tako i sa ostalim palačinkama.

 

5. Kada su sve palačinke u tiganju i dobro natopljene sosom, vrijeme je za flambiranje . U poseban mali tiganj sipajte alkohol i zagrejte ga blago na umjerenoj temperaturi. Zapalite alkohol dugačkom šibicom i postepeno prelijte preko palačinki. Protresite tiganj dok se plamen ne ugasi.

 

6. Palačinke servirajte sa sladoledom od vanile ili šlagom.

 

Izvor: Kolektiv.me

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.