x

Recept za originalne pekarske kifle!

Na samu pomen pekarskih kiflica krene voda na usta. Malo ko da ne voli svježe pekarske kifle.

Donosimo vam ovaj recept u nadi da ćete i sami pripremiti isti i uživati u ovim prelijepim kiflicama.

 

Sastojci:

 

- 1 kg bijelog brašna

 

- 100 g maslaca ili margarina

 

- 2 kašikice soli

 

- 2 kašikice šećera

 

- 25 g germe svježe

 

- 4 dl vode

 

- 1 kašika velika sirćeta razblaženog

 

- 1 dl mljeka

 

Priprema:

 

1. U plastičnu zdjelu staviti brašno, so, maslac. U jednoj šerpici zagrijati mlijeko da bude mlako i u njega izdrobiti germu sa šećerom. Kada se germa istopila staviti u brašno i sve zamjesiti sa toplom vodom u koju smo stavili kašiku sirćeta. Tijesto se mora fino odvajati od zdijele.

 

2. Tijesto pokriti i staviti da stoji 50 min. Kada je prošlo 50 min premjesiti tijesto i ostaviti da stoji dodatnih 25 min.

 

3. Kada je tijesto premiješano i odstojalo dovoljno, radnu površinu nabrašnjati i istresti tijesto na njega. Od tijesta napraviti 15 kuglica fino dlanovima i ostaviti da kuglice odstoje jos 10-tak min.

 

4. Svaku kuglicu razvući oklagijom uspravno i motati kifle odozgo tako što na početku pritišćete dlanom a poslije obadvjema rukama rolate prema dolje pritišćući tijesto dok ne dođete do kraja.

 

5. Pleh pokriti papirom i staviti kifle i ostaviti da stoje dok ne budu duple velicine (15 min). Svaku kiflu namazati vodom i posuti sa soli i peci u zagrijanoj rerni na 250 stepeni 12 min.

 

6. Rerna mora biti vrela i sasvim je dovoljno 12 min!

 

7. Dobijete divne kifle kao iz pekare ili trgovine. Kifle koje i sjutradan možete jesti i kifle koje zamrznete i kad ugrijete budu tako divne i mekane.

 

Izvor: kolektiv.me/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.