Recept za originalne pekarske kifle!
Na samu pomen pekarskih kiflica krene voda na usta. Malo ko da ne voli svježe pekarske kifle.
Donosimo vam ovaj recept u nadi da ćete i sami pripremiti isti i uživati u ovim prelijepim kiflicama.
Sastojci:
- 1 kg bijelog brašna
- 100 g maslaca ili margarina
- 2 kašikice soli
- 2 kašikice šećera
- 25 g germe svježe
- 4 dl vode
- 1 kašika velika sirćeta razblaženog
- 1 dl mljeka
Priprema:
1. U plastičnu zdjelu staviti brašno, so, maslac. U jednoj šerpici zagrijati mlijeko da bude mlako i u njega izdrobiti germu sa šećerom. Kada se germa istopila staviti u brašno i sve zamjesiti sa toplom vodom u koju smo stavili kašiku sirćeta. Tijesto se mora fino odvajati od zdijele.
2. Tijesto pokriti i staviti da stoji 50 min. Kada je prošlo 50 min premjesiti tijesto i ostaviti da stoji dodatnih 25 min.
3. Kada je tijesto premiješano i odstojalo dovoljno, radnu površinu nabrašnjati i istresti tijesto na njega. Od tijesta napraviti 15 kuglica fino dlanovima i ostaviti da kuglice odstoje jos 10-tak min.
4. Svaku kuglicu razvući oklagijom uspravno i motati kifle odozgo tako što na početku pritišćete dlanom a poslije obadvjema rukama rolate prema dolje pritišćući tijesto dok ne dođete do kraja.
5. Pleh pokriti papirom i staviti kifle i ostaviti da stoje dok ne budu duple velicine (15 min). Svaku kiflu namazati vodom i posuti sa soli i peci u zagrijanoj rerni na 250 stepeni 12 min.
6. Rerna mora biti vrela i sasvim je dovoljno 12 min!
7. Dobijete divne kifle kao iz pekare ili trgovine. Kifle koje i sjutradan možete jesti i kifle koje zamrznete i kad ugrijete budu tako divne i mekane.
Izvor: kolektiv.me/ekskluziva.ba
Podijeli komentar
Prijavi komentar
KOMENTARI
Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.