x

Regija Ajvalik u Turskoj: Raj i za đavola!

Činjenica da, prema legendi, ni sam đavo nije htio da siđe sa brda iznad regije Ajvalik u Turskoj, dovoljno govori o prirodnoj ljepoti ove oblasti.

Nepregledne plantaže maslina, ljetovalište Sarimsakli sa plažom dugom sedam kilometara, Đavolja trpeza sa koje se pruža pogled na 29 ostrva Egejskog mora samo su dio onoga što turistima nudi ova regija.

Čist vazduh: Ono što ćete prvo osjetiti po stupanju na tlo ove regije u Turskoj jeste čist vazduh. Zbog izuzetnih klimatskih karakteristika, Ajvalik i Sarimsakli su, po preporukama Svjetske zdravstvene organizacije, na prvom mjestu u Evropi i na drugom mjestu u svijetu po pogodnostima i mogućnostima za liječenje disajnih organa kod djece i odraslih. Procenat vlažnosti vazduha je svega 0,5 odsto zbog čega važi i za vazdušnu banju.

Sarimsakli se, kao mjesto na turističkoj mapi Turske, pojavilo prije oko 15 godina. Nekada je to bio miran ribarski gradić koji bi katkad ugostio po kojeg putnika namjernika na putu ka većim Egejskim turističkim mjestima. Sada ovo mjesto pretenduje da bude na samom vrhu turskih ljetovališta. Naseljava ga oko 7.000 stanovnika, a njegovo ime znači ``zemlja bijelog luka``, odnoseći se na proizvodnju specifičnog cvijeća vrste Alliaceae koji podsjeća, a možda i miriše na bijeli luk.

Turiste dočekuju otvorenog srca: Engleski jezik govori veoma mali procenat stanovništva, gotovo da je nemoguće naići na osobu koja dobro priča engleski, ali ćete se zato na srpskom veoma jednostavno sporazumijeti s obzirom na to da se u nekoliko navrata i stanovništvo iz našeg regiona naseljavalo upravo u ovaj region.

Ljubaznosti im ne manjka i sve turiste dočekuju otvorenog i iskrenog srca. Bez obzira na to što ne umiju da vam verbalno daju tražene informacije, do određeneog mjesta će vas sami odvesti ili će vam nacrtati kako da dođete do njega.

Pješčana plaža, uz izuzetno čisto more ostavlja bez daha, jedino što turistima ponekad umije da zasmeta jeste nešto hladnija voda, ali uz sve ostale prednosti ovog mjesta to je zanemarljivo.

Smještaj i hrana bez zamjerke: Hoteli, od kojih je većina smještena uz glavnu šetačku zonu uglavnom su novi i većina ih je luksuzno opremljena, sa bazenima, saunom, sportskim terenima. Oni koji su izbirljivi kada je hrana u pitanju takođe neće imati problema jer je kuhinja gotovo identična kao naša, možda nešto malo začinjenija.

Ali, cijene u restoranima i marketima su izuzetno povoljne, tako da gurmani ni u jednom momentu neće oskudijevati s hranom.

Ajvalik formirali Rimljani: Nedaleko od Sarimsaklija, nalazi se grad Ajvalik, do kojeg se vrlo lako dolazi dolmošima - minibusevima, a za vožnju je potrebno dvadesetak minuta. Ajvalik su formirali još Rimljani, a imao je uzbudljivu prošlost tokom svoje istorije. Mnoge su vojske njime protutnjale, ali i mnogi su gusari tu nalazili utočište zbog izuzetnog položaja i prirodnog zaklona.

Nekoliko crkava u Ajvaliku pretvoreno je u džamije, a razlog tome je takozvana ``razmjena stanovništva`` usljed vječitih sukoba Grčke i Turske.

Manji most povezuje Ajvalik sa ostrvom Džunda, koji je takođe popularna turistička zona ovog kraja. Tipična grčka arhitektura ribarskog grada, uskih primorskih ulica, sa pravoslavnom crkvom koja dominira okolinom, crkvom svetog Nikole, velikim brojem restorana, trgovačkom i zanatskom četvrti nezaobilazna je baza za turiste.

Biblioteka u vjetrenjači: Na brdašcetu iznad Džunde, u nekadašnjoj vjetrenjači, danas je otvorena lokalna biblioteka, a na platou pod nastrešnicom i prelijepa kafeterija sa pogledima na Ajvalik i čitav unutrašnji dio zaliva. Zanimljivo je da ova biblioteka zapravo predstavlja pomirenje religija hrišćanstva i islama, s obzirom na to da se na središnjem dijelu nalaze ikone, a na plafonu su i simboli islama.

Turiste najviše mami uzvišenje iznad Ajvalika poznato pod nazivom Šejtanova sofra ili Đavolja trpeza, odakle je neponovljiv doživljaj zalaska sunca. 

Legenda: Naime, kako legenda kaže, đavo je godinama pokušavao da postane dobar i nađe zauvijek svoje mjesto u raju, ali je uvijek pri takvom pokušaju bio odbijen. Djevojka koja ga je odvela na današnji poznati turistički vidikovac, zato da mu ne bi bila jedna od žrtava, čula je kako je uskliknuo: ``Napokon sam pronašao raj i preobrzio se u `dženazi```.

Jedini njegov trag je na izletištu posebno ograđeno ogromno stopalo u kamenu, u koje ljudi danas ubacuju papirić, salvetu ili grančicu, uz želju.

Nevjerovatno je da svaku noć na stotine turista dolaze na ovaj vidikovac kako bi posmatrali jedan od najljepših zalazaka sunca na svijetu i napravili što bolje fotografije. A, kada sunce zađe vjerovali ili ne, slijedi spontani aplauz.

Prihodi od proizvodnje maslina: U ovom kulturnom i trgovačkom središtu regije, vijekovima su živjeli Grci. Iz tog doba su u Ajvaliku ostali mnogi maslinaci i uljare, zanati i trgovinske radnje.

Od proizvodnje maslina ova regija svake godine ubire mnoštvo prihoda, a ukoliko se nađete u jednoj od prodavnica pri fabrici maslina po veoma povoljnim cijenama moći ćete kupiti maslinovo ulje, ali i izuzetno kvalitetne kozmetičke preparate, koji po pravilu najviše privlače pažnju pripadnica nježnijeg pola.

Zanimljivo krstarenje: Ljubitelji krstarenja nikako ne bi smjeli da propuste cjelodnevno krstarenje oko Ajvalika. Ova tura uključuje tri ili četiri stajanja za kupanje na najdubljim uvalama regije, a ono što je mladima najprivlačnije jeste žurka koja na brodu traje tokom cijelog putovanja.

S obzirom na to da je generalno u ovoj regiji najviše turista upravo iz Turske i Srbije, posada broda organizuje takmičenje u trbušnom plesu, u ženskoj, ali i u muškoj kategoriji. Cjelodnevna zabava je zagarantovana, a ljubitelji fotografije ovaj put iskoriste da naprave sjajnu foto arhivu.

Ova regija Turske možda ima nešto hladnije more, ali je idealno odmaralište za porodične ljude sa djecom, ali i za sve one koji traže pravi odmor i opuštanje. Nedaleko od  Sarimsaklija nalaze se mnoga istorijska mjesta koja vrijedi posjetiti kao dio bogate istorije ovog kraja: Troja, Pergamon i Efes.

Šoping

Regija Ajvalik prava je zlatna riznica za šopingholičare. Buvljak koji se utorkom održava u Sarimsakliju i četvrtkom u gradu Ajvalik uvijek privuče mnoštvo ljudi.

Odjeća je mnogo jeftinija nego u našim krajevima, a uz to se možete i cjenkati. Na taj način se mnogo kvalitetne odjeće, torbi, nakita može kupiti po vrlo povoljnim cijenama. U večernjim časovima, svi butici su prepuni turista koji šopinguju za sebe, ali i za prijatelje i porodicu.

Izvor: nezavisne.com/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.