x

Revolucionarne gume – koje traju vječno!?!

Budućnost je tu. Pomoću 3D printera izradite gume za svoj automobil!

Zamislite situaciju u kojoj više nikad ne bi trebali mijenjati gume na svojem limenom ljubimcu, provjeravati tlak u gumama ili pak paziti da je ne probušite vozeći po nešto zahtjevnijim terenima. E pa jedan od najpoznatijih proizvođača auto guma u svijetu ima ideju kako to izvesti i to kombinirajući zadnju riječ tehnike – 3D printer.

 

Ovako dizajnirane gume imaju životni vijek za koji Michelin tvrdi da je jednak životnom vijeku automobila. Za to je u prvom redu zaslužan specijalni dizajn ali i materijal od kojeg je guma izrađena. Najbolje od svega je i činjenica kako se, jednom kad im životni put završi, gume mogu u potpunosti reciklirati bez ikakvih štetnih posljedica za okolinu.

 

Sve što treba za ispisati gumu je 3D pisač. Materijal koji isti upotrebljava ima jednaka svojstva kakva ima i konvencionalna guma s tom razlikom da traje znatno dulje, a što je već bilo spomenuto na početku. Kako bi stvar bila još bolja, ovaj koncept omogućuje svakom vozaču da ispiše, odnosno nadogradi postojeće gume dodatcima za vožnju po različitim vremenskim uvjetima. Koliko je koncept futuristički zamišljen govori i činjenica da gume mogu komunicirati s računalom u automobilu koje na temelju podataka koje daju gume može prilagoditi performanse rada motora.

 

Za sada nema detaljnijih informacija o cijeni materijala ali po svemu sudeći ona će biti paprena. Cijeli koncept izgleda pomalo nestvarno no ako zaživi to bi moglo označiti revoluciju u proizvodnji guma.

 

Izvor: Automobili.hr

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.