x

Rođenje europskog prvaka - Opel i Vauxhall od danas su dio PSA grupacije!

Nakon gotovo 90 godina, koliko je bio u vlasništvu General Motorsa (GM), ovaj njemački automobilski brend prelazi u ruke grupacije PSA Peugeot Citroen.

Ugovor koji je između GM-a i PSA potpisan u martu sada je finalizovan, pa se Opel, uz sestrinsku britansku auto-marku Vauxhall, i zvanično prodružio brendovima Peugeot, Citroen i DS.

 

``Ovo je historijski dan za Opel – nakon 88 godina tokom kojih smo bili vezani za General Motors, ponosni smo što smo postali dio PSA grupacije``, izjavio je izvršni direktor kompanije, Michael Lohscheller.

 

On je naglasio da će Opel nastaviti da razvija tehologije sa pečatom ``made in Germany`` i da se u tom pogledu situacija neće promeniti nakon dolaska novog vlasnika. Lohscheller je najavio da je cilj da do 2020. godine Opel i Vauxhall ponovo postanu profitabilne kompanije.

 

``Danas smo svjedoci rađanja istinskog europskog automobilskog šampiona``, izjavio je predsjednik PSA grupe, Carlos Tavares, i dodao da će francuski auto-gigant pomoći svojim novim brendovima da se finansijski stabilizuju.

 

Prema njegovim riječima, Opel će ostati njemački, a Vauxhall britanski auto-brend, jer se na taj način savršeno uklapaju u portfolio francuskih auto-marki Peugeot, Citroen i DS.

 

Preuzimanjem pomenuta dva automobilska brenda, grupacija PSA imat će oko 17% učešća na europskom tržištu i postaće drugi po veličini proizvođač automobila na Starom kontinentu, nakon Volkswagena.

 

PSA i Opel/Vauxhall tijesno su sarađivali još od 2012. godine i do sada su zajednički razvili 4 modela sa Opelovom značkom. Prvi zajednički produkt, krosover Opel Crossland X, od juna je prisutan na europskom tržištu.

 

Novi SUV, Opel Grandland X, u prodajne salone stiže na jesen, a nakon njega, tokom 2018, u prodaji će se pojaviti još jedan model koji je nastao u saradnji sa PSA - nasljednik lakog komercijalnog vozila Combo.

 

Kao četvrti zajednički proizvod sa PSA, 2019. stiže nova generacija Opel Corse.

 

Iako je Opel/Vauxhall sada dio PSA grupe, saradnja sa General Motorsom bit će nastavljena i u budućnosti, prije svega na polju razvoja električnog pogona. Pored toga, u Opelovim fabrikama i dalje će se proizvoditi automobili brendova Buick i Holden, koji su u vlasništvu GM-a.

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.