x

Roditelji nemojte se miješati, pustite djecu da se posvađaju

Iako dječije svađe grozno zvuče, postoji nešto pozitivno u njima i to bi trebalo da bude dovoljan razlog da ih pustite da svoje svađe riješe na svoj način.

Konflikti podstiču kreativnost

- Uplitanje u dječje svađe jedan je od načina da roditelji osiguraju djeci miran i stabilan dom, međutim, ako djeca ne budu izložena neslaganju time bismo mogli da ograničimo njihovu kreativnost, moć rasuđivanja i argumentovanja svojih želja i stavova. Svađe nisu uvijek loša stvar - naglasio je nedavno Adam Grant, profesor psihologije i menadžmenta na Writes University of Pennsylvania koji smatra da ne bi trebali da se plašimo običnih svađa iz dnevnog boravka jer one djecu ujedno uče moćima pregovaranja, preuzimanja odgovornosti pa čak i pravljenju kompromisa, te se roditeljima savjetuje da ih puste. 

Kad sami rješavaju svoje sukobe, postaju nezavisniji

Psiholozi savjetuju da se u dječje sukobe roditelji upliću tiho, ali samo onda kad bi sukob zaprijetio da preraste u nasilje. Ovo djecu uči da budu nezavisni. 

Svađe ih pripremaju za veće društvo

- Djeca koja su navikla da se raspravljaju, traže svoje i argumentirano insistiraju nisu i neće biti šokirana kad se jednom nađu u većem društvu. Ako će roditelj rješavati sukobe svoje djece i prije nego što oni pređu u pravu bratsku svađu, takva djeca neće znati da se bore za sebe jednom kad roditelj ne bude u blizini. Djeca moraju što prije da nauče kakoda se izraze i kako svoje argumente da iskoriste u svoju korist. Za to nema boljeg razdoblja života od djetinjstva i nema boljeg partnera za učenje rješavanja konflikata od braće i sestara - mišljenja je Grant.

I kasniji život i poslovni svijet

Moć uvjeravanja, argumentiranja, pa čak i ``muljanja`` u svoju korist, važne su vještine koje će djecu bolje pripremiti za kandže poslovnog svijeta.

 

Izvor: Avaz.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.