x

Ronaldo ide u ćorku!

Zakonski problemi sa kojima se suočava najveća fudbalska zvijezda današnjice, Kristijano Ronaldo, sve su veći i veći! Poslije zvanične optužnice da je utajio porez stigli su i novi problemi. Njemački „Špigl”, koji je objavio i da je Portugalac uspio da zataška silovanje, objavio je da su Kristijano i njegov advokatski tim falsifikovali dokumeta pomoću kojih su uspjeli da se dogovore sa španskim vlastima o rješenju slučaja!

„Špigl” je otkrio je da je Kristijano falsifikovao potpis, odnosno da je antidatirao dokument koji pokazuje da je njegova of-šor kompanija napravljena godinu dana prije nego što je stigao u Real Madrid, 2008. godine. Ovo je bio ključni dokaz zbog kojeg su advokati Portugalca uspjeli da se dogovore sa španskim poreskim vlastima da Kristijano plati više od 14 miliona eura duga. Naime, dok je igrao u Mančester junajtedu, Kristijano je dobijao novac za reklame preko kompanije sa Američkih Devičanskih Ostrva, što se nastavilo i od momenta kada je postao igrač Mančestera.

 

Ukoliko bude dokazano da je Ronaldo falsifikovao dokumenta i da ova kompanija nije postojala prije nego što je stigao u Španiju, veliki fudbalski majstor bi mogao da bude optužen po osnovu „obmane poreskih vlasti”.

 

- Španski zakon kaže da se prepravljanje dokumenata koji su dostavljani poreskim vlastima tretira kao falsifikovanje. Možda možemo ovakve stvari da tretiramo i kao pokušaj prevare. A za takve prekršaje nema dogovora, već je obavezna zatvorska kazna - rekao je njemačkom listu Karlos Kruzado, prvi čovjek poreske policije Španije.

 

Prema informacijama „Špigla”, problem je to što je Ronaldo prenio prava na spostveni lik na kompaniju „Tolin” 20. decembra 2008. godine i na osnovu toga je dobijao novac koji španske vlasti nisu mogle da oporezuju u perodu od 2009. do 2014. godine. Navodno, ovaj datum nije istinit, što pokazuju i uplate na Ronaldov račun iz ove kompanije iz ranijeg perioda. Ronaldovi advokati su kompletnu odbranu temeljili na tezi da je Rolando na identičan način zarađivao novac i prije dolaska u Španiju. Ipak, dokazi „Špigla” govore drugačije. Pravo na Kristijanov lik je do 2008. godine imala komapnija CR7 LLP, koja je registovana u Britaniji.

 

- Sve ovo me navodi na pomisao da je riječ o komplikovanoj poreskoj prevari. Ronaldo je, po svemu sudeći, varao vlasti Španije, ali ne i Velike Britanije. On ima nekoliko kompanija, ali dok je bio u Engleskoj, ništa nije išlo preko karipskih firmi - objasnio je Albert Sančez Graels, ekspert za poreski sistem na Univerzitetu u Bristolu.

(Alo.rs)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.