x

Ruski tabui: 7 stvari koje se u Rusiji ne rade!

U Madagaskaru djeca ne smiju izgovarati ime svojeg oca niti spominjati bilo koji dio tijela. Na Tajvanu je nezamislivo pisati poruke ili poštu crvenom hemijskom.

Svaka zemlja ima neke svoje začkoljice koje su u drugim dijelovima svijeta uobičajena pojava, a Rusija nije nikakav izuzetak. U svojoj knjizi `When Cultures Collide: Leading Across Cultures`, Richard Lewis iznosi popis od sedam najvažnijih stvari koje biste trebali izbjegavati pri sljedećoj posjeti Rusiji:

 

1. Nemojte nositi kaput unutra

 

Smatra se nekulturnim nositi kaput u kući. Čak i ako je grijanje pokvareno, stisnite se i odmah objesite kaput na vješalicu.

 

2. Nemojte držati ruke u džepovima

 

Nepristojno je hodati okolo s rukama u džepovima. Ako poslujete u Rusiji, pazite da vam ruke uvijek budu na otvorenom, kako ne biste djelovali neuredno.

 

3. Nemojte sjediti raširenih nogu

 

Takođe, nemojte ni slučajno dići nogu tako da gležanj oslonite na koljeno. Uz to, pazite da vam se nikad ne vide potplate, te nipošto nemojte cipelama dodirnuti sjedište, budući da se cipele smatraju prljavima.

 

4. Nemojte zviždati na ulici

 

Na zviždanje na ulici, ali i unutra, ne gleda se blagonaklono. Kako biste bili sigurni, jednostavno nemojte zviždati nigdje ni ikad.

 

5. Nemojte jesti na travnjacima

 

Zaboravite piknike, bez obzira koliko lijepo vrijeme bilo.

 

6. Nemojte pitati ljude gdje je toalet

 

Smatra se nepristojnim ispitivati druge gdje se nalazi WC. A to pitanje pogotovo ne biste trebali postaviti osobi suprotnog pola.

 

7. Nikad se nemojte rukovati kroz vrata

 

Rusi su poznati po svojoj praznovjernosti. Smatra se nesrećom rukovati se s bilo kime preko praga, pa odgodite pozdravljanje dok ne uđete u zatvoren prostor.

 

Izvor: kolektiv.me/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.