x

SADA JE BIVŠA: Ovo su VELIKE greške koje je napravila u braku!

Sloen Bredšo (39) iz Njujorka bila je 10 godina u braku. Brak se završio kada ju je muž prevario i ostavio zbog druge žene. Sada, kada je prestala da bjesni, ona piše o tome kako je velikim dijelom i sama kriva za to. 

Muž me je prevario i ostavio. Nedugo prije toga počeo je da me izbjegava i da se zatrpava poslom. Prvo sam prebacivala krivicu na njega zato što laže, vara, zapostavlja porodicu i zanemaruje sve što sam za naš brak uradila tokom 10 godina.

 

Ali nisam bila u pravu…

 

Ja sam se fokusirala samo na sebe, na svoju ulogu nježne, nesebične i napaćene žene, na sliku koju sam o sebi stvorila. Tek kada sam našla dobrog terapeuta shvatila sam šta radim.

 

I to nije bilo lijepo saznanje.

 

Sada znam da su sljedeće stvari uništile moj brak. Neka to drugima posluži kao upozorenje prije nego što bude kasno.

 

1. STAVILA SAM DJECU NA PRVO MJESTO

 

Lako je voljeti svoju djecu. To ne zahtjeva mnogo truda. Za brak je potreban trud. A kadgod je trebalo da se potrudim oko braka, bila sam zaokupirana djecom. Često sam planirala nešto što moj muž nije mogao da radi. Pričala sam sebi da je to u redu. Veliki broj noći spavala sam sa djecom mazeći se u krevetu, kriveći njega što hrče. Rijetko kad smo bili sami, a djeca su uvijek bila u kući. Samo na godišnjicu nisu bila tu.

 

2. NISAM POSTAVILA GRANICE SVOJIM RODITELJIMA

 

Moji roditelji su često dolazili kod nas, često i nenajavljeni. Išli su na odmore sa nama. Opominjali našu djecu pred nama. Moj strah da ne uvredim roditelje sprečio me je da postavim granice. Moj muž je oženio cijelu moju porodicu.

 

3. ODUZELA SAM MU MUŠKOST

 

Mislila sam da je kod ljubavi bitna iskrenost, a svi mi znamo koliko istina umije da boli. Stalno sam pričala negativno o njemu drugaricama, majci, koleginicama. Svaki put kad napravi i najmanju grešku.

 

Umjesto da mu ojačam ego, ja sam ga pokosila. Često sam ga nipodaštavala, pričala mu da njegov posao nije važan i pričala mu loše o njegovim prijateljima. Zvocala sam mu zbog onoga u čemu je grešio. Ponekad sam sa njim pričala kao da je djete. A kada bi uradio nešto pogrešno u krevetu, nisam se libila da se izvičem na njega. Kad nam se brak završio, konstantno sam mu tražila greške kako bih opravdala svoju superiornost. Na kraju ga ni najmanje nisam poštovala i dala sam sve od sebe da on bude siguran u to.

 

4. NISAM SE TRUDILA DA NAUČIM DA SE SVAĐAM NA PRAVI NAČIN

 

Da, postoji pravi način za svađu. Ja sam se često trudila da prećutim neke bitne stvari samo radi mira u kući. A sve male stvari koje su me nervirale prerasle su u ogromne stvari koje su mi izazivale erupcije bijesa. Poslije toga sam mu postala strašna od silnih izliva bijesa.

 

Ovaj tekst nisam napisala da bih bivšeg ponovo privolela sebi, niti da bih od njega dobila oproštaj. Napisala sam ga jer nisam mogla da vjerujem koliko dugo sam glavu držala u pjesku. Još me boli što je moj muž odlučio da sve probleme riješi otišavši u krevet druge žene, bez bračnog savjetovanja i razgovora sa mnom, sada znam da ga je moje ponašanje velikim dijelom natjeralo da postupi tako.

 

Izvor: Zena.blic.rs/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.