x

SAMO KOD NAS Najkraći brak trajao 12 dana: Sve više razvoda mladih bračnih parova!

“U prvih šest mjeseci ove godine u Bijeljini je obavljeno 247 vjenčanja i rođeno je 505 beba”, istakla je šefica Odsjeka za matične poslove i poslove mjesnih kancelarija u Gradskoj upravi Bijeljina Dragana Ljubojević, piše “Faktor“…

S druge strane, u 2015. godini 732 mlada bračna para se vjenčalo, ali je istovremeno evidentirano i 110 zahtjeva za razvod braka, odnosno pokušaja mirenja, kažu u bijeljinskom Centru za socijalni rad.

 

Olahko ulaze u brak

 

Da ima sve više mladih koji ono sudbonosno “Da” izriču olako i u brak ulaze nepripremljeno i lakomisleno, potvrđuju podaci o sve većem broju mladih bračnih parova koji ubrzo nakon vjenčanja podnose zahtjev za razvod. U matičnoj službi raspolažu i podatkom da je najkraći brak u Semberiji trajao svega 12 dana.

 

“U pitanju su rekorderi po trajanju braka. Ovaj bračni par nije bio pretjerano mlad, organizovana je velika svadba i sve je ukazivalo na to da se brak sklapa s ciljem zajedničkog života, koji je nakon samo 12 dana od vjenčanja i okončan razvodom, iz samo njima znanih razloga”, kaže Ljubojević.

 

Ona dodaje da je to jedinstven slučaj koji ni stariji matičari ne pamte u posljednjih desetak godina u Bijeljini.

 

Ima i drugačijih primjera, kada se mladi bračni par, nakon duge veze i zabavljanja u trajanju od 12 godina, odluči na razvod nakon samo tri mjeseca braka. Njihovo opravdanje je, kako kažu, da su tek tada shvatili da nisu jedno za drugo.

 

Žene češće podnose zahtjev za razvod braka, ali i zahtjev za mirenje.

 

Pokušaj mirenja

 

“Po Porodičnom zakonu bh. entiteta RS svi supružnici koji imaju maloljetnu djecu, prije podnošenja tužbe za razvod braka, moraju se obratiti u Centar za socijalni rad gdje se provodi postupak pokušaja mirenja. U prošloj godini je na taj način spašeno oko 11 posto brakova”, kaže Cvijanka Rakić, psiholog u Centru za socijalni rad Bijeljina.

 

Rakić kaže da su neispunjena očekivanja u zajedničkom životu čest razlog koji mladi bračni parovi navode prilikom podnošenja zahtjeva za razvod.

 

“Oni se na startu susretnu, kako kažu, sa nepremostivim suprotnostima u karakterima. Opravdanje traže u kratkom ili površnom poznavanju, ali kao razlog često navode i nesporazume u široj porodičnoj zajednici u kojoj živi više generacija. Prilikom mirenja najčešće čujemo pravdanja u stilu: “Nije istina, nije istina”. Jedno misli ovako, drugo onako. Za njih je istina ono što oni doživljavaju kao istinito i pravedno”, navodi Rakić.

(Faktor.ba)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.