x

SARAJEVO: Četiri osobe već otrovane, jedna umrla! Svi pacijenti rekli istu stvar - medvjeđi luk!

Ljudi su brali i konzumirali mrazovac, misleći da je srijemoš (Allium ursinum, srijemuš, medjveđi čuk, divlji bijeli luk…). Naime, u proteklih sedam dana na Kliniku za infektivne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Sarajevo primljena su četiri pacijenta sa kliničkim znacima teškog trovanja hranom.

“Svi pacijenti su po dolasku na Kliniku izjavili da su konzumirali biljku srijemoš. Od navedenih četiri pacijenata jedan je završio smrtnim ishodom. S obzirom da se na našoj Klinici ne radi toksikološka analiza te da porodica nije dozvolila obdukciju, postoji visoka sumnja da je smrtnom ishodu doprinijelo trovanje”, izjavila je glasnogovornica ove Klinike Muamera Šehić.

 

Prema njenim riječima, biljka srijemoš se lako može zamijeniti otrovnom biljkom mrazovac, o čemu bi se trebali izjasniti biolozi i toksikolozi.

 

Posljednjih godina bilo je dosta slučajeva trovanja mrazovcem, a najveću pažnju izazvao je slučaj Radovana Švetaka, 61-godišnjeg slikara naive iz Donje Voće, u Hrvatskoj.

 

Po riječima stručnjaka, jestivi medvjeđi luk ili srijemuš i otrovni mrazovac imaju listove koje čak i poznavaoci šumskih plodova mogu zamijeniti, posebno u ranom stadiju.

“Prepoznavanje otežava i činjenica da ove biljke često rastu zajedno, u skupinama gdje im se pridruže čak i čemerika i đurđica. Njihovi listovi su slični i zamjena je lako moguća. Ali, listovi srijemuša imaju karakterističan miris i okus na bijeli luk, po čemu se razlikuju od ostalih sličnih vrsta”, izjavio je za Novi list hrvatski stručnjak Ivan Lesinger.

Izvor:Doznajemo.com

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.