x

SEDAM VELIČANSTVENIH, ali zaboravljenih super auta koji i danas mnogima mogu održati lekciju!

Sjećate li se još ovih automobila? Donosimo pregled sedam najpoznatijih zaboravljenih super sportskih automobila koji nikad nisu izašli iz sjene Ferrarija i Lamborghinija, ali danas vrijede kao suho zlato.

Super auti 80-ih i 90-ih prošlog stoljeća? Većina će odmah kao iz topa ispaliti: Ferrari F40, Lamborghini Diablo, Ferrari Testarossa, Lamborghini Countach, McLaren F1! Tko barem jednu od navedenih super jurilica kao klinac nije imao na zidu svoje sobe, nije volio automobile... Super brzi i super skupi s agresivnim izgledom od kojeg je padala vilica te zvukom od kakvog su uši patile zbog viška decibela savršeno posloženih u melodiju kakvu danas teško može odsvirati bilo koji super ili hyper auto današnjice. Ili kako je to slikovito jednom opisao jedan moj prijatelj, zaljubljenik u Ferrarije iz 90-ih - `` kada bi dao gas bio je to zvuk kao da se đavoli kolju!``

 

No ako se još malo vratimo u prošlost, spomenuti junaci s postera jesu bili najpopularniji, no bilo bi nepravedno kazati da nisu imali konkurenciju. Imali su i to kakvu! Po broju proizvedenih primjeraka često su bili čak i skuplji i ekskluzivniji od Diabla i društva no do danas su ostali pomalo zaboravljeni. Moguće da za neke od njih nikada niste ni čuli poput Jiotto Caspite, jednog od najrjeđih zaboravljenih super automobila uopće. Ne samo 80-te i 90-te već i u novom mileniju stvarani su razni super automobili za koje također možda nikada niste ni čuli, a zanimljivo je da neke od njih i danas možete kupiti! Evo i liste...

 

1. Jiotto Caspita

 

Japanska Formula 1 za cestu s talijanskim srcem

 

Jedini na listi zaboravljenih super auta zauvijek je ostao prototip no planovi s ovim automobilom sa središnje smještenim motorom bili su značajni. Priča je započela 1988. godine kada je japanska tvrtka Dome specijalizirana za gradnju trkaćih automobila proizvela prvi prototip nesvakidašnje Caspite za tvrtku Jiotto - super automobil sa središnje smještenim prigušenim V12 motorom iz Formule 1! Konkretno, riječ je o 12-cilindarskom boxer motoru tvrtke Motori Moderni koja je proizvodila strojeve za F1 od 1985. do 1987. godine na čelu s konstruktorom motora Carlom Chitijem, bivšim šefom Alfa Romeo F1 momčadi. Dvije godine kasnije Caspita je dobila Juddov V10 stroj i 6-brzinski Wiesmannov ručni mjenjač. Veličanstveni super automobil je pokazan javnosti na Tokyo motor showu 1990. no projekt nikad nije saživio zbog visoke cijene i slabe potražnje za super autima zbog galopirajuće recesije, a Caspita je zauvijek ostala prototip. A takve brojke u to vrijeme imao je malo koji konkurent: atmosferski 12-cilindraš postizao je 585 KS pri visokih 10.750 okretaja a Caspitu je do 100 km/h iz stajanja tjerao za 4,7 sekundi. Najveća brzina pritom je iznosila 320 km/h. Pravi duhovni predak ove godine pokazanog AMG-a Project Onea, F1 za cestu današnjice.

 

2. Talijanski 2+2 coupe koji vozi na šest kotača

 

Neobičan super automobil s dvostrukom prednjom osovinom predstavljen je 2004. godine, a zainteresirani ga mogu kupiti i danas! Talijanski maloserijski dvosjed proizvodi se u 6 do 8 primjeraka godišnje, a pogoni ga 4,2-litreni V8 atmosferski benzinac od 440 KS. Kuriozitet: dvostruka prednja osovina i šest kotača specifičan su koncept za bolje držanje i ležanje, a koncept pogona preuzet je od Tyrrell P34 F1 bolida iz davne 1976. godine. Najveća brzina: 399 km/h

 

3. Aixam-Mega Track

 

Bolesna egzotika 90-ih: Track prije Urusa

 

Francuska tvrtka iz gradića Aix-les-Bains u Savoji poznata po proizvodnji mikro gradskih automobila pogonjenih motorima s unutarnjim izgaranjem ili na struju koji mogu voziti samo do 45 km/h i za koje ne treba B kategorija u vozačkoj dozvoli, 90-ih godina je odlučila ući u svijet super sportskih egzotičnih automobila kao Aixam-Mega. I dok je model Monte Carlo izgledao kao manje više svaki super sportaši sredine 90-ih, model Track, za to vrijeme neobična kreacija, predstavljao hibrid SUV-a i super sportaša. Mi bismo ga nazvali Lambo Urusom prije Urusa. Izrađeno je tek pet primjeraka s Mercedesovim 6,0-litrenim V12 motorom od 400 KS i pogonom na sva četiri kotača.

 

4. Isdera Imperator 108i

 

Njemački opskurni superauto s periskopom

 

U ovu bi se temu mogao uklopiti bilo koji model Isidere, od modela Erator GTE do modela Commendatore 112i, pa ipak, odabrali smo famozni model Imperator 108i jer je riječ o najprepoznatljivijem modelu njemačkog proizvođača super sportskih automobila. Proizvodio se od 1984. do 1993. godine, a izrađeno je tek 30 primjeraka. Ispod poklopca su se kroz godine ugrađivali 5.0, 5.6 i 6,0-litreni Mercedesov AMG strojevi dok su najveća posebnost Imperatora 108i bila gullwing vrata i periskop za pogled straga poput podmornice. Osim motora Mercedes je isporučivao još neke sklopove kao i karoserijske dijelove od kojih su najupečatljiviji detalj stražnja svjetla s S-klase (w116). S petlitrenim V8 motorom Imperator 108i je do 100 km/h iz stajanja stizao za 5 sekundi i vozio do 283 km/h.

 

5. Cizeta-Moroder V16T

 

Auto koji je osmislio kompozitor svirao je iz 16 cilindara prije Veyrona

 

Talijanski super auto proizvodio se od 1991. do 1995. godine prema zamislima Claudija Zampollija i kompozitora Giorgija Morodera dok je za dizajn (koji je zapravo inicijalni dizajn za Lamborghini Diablo) bio zadužen famozni Marcello Gandini. Uz skupinu bivših Lamborghinijevih zaposlenika u novoj tvrtki Cizeta u četiri godine izrađeno je tek 20 primjeraka modela V16T. Posebnost: motor od 16 cilindara nastao je spajanjem dva ``flatplane`` V8 motora iz Lamborghinija Urraca u V16 energanu. Do 100 km/h V16T je stizao za četiri sekunde i vozio do 328 km/h što su i danas divljenja vrijedni podaci. Ovaj se auto može naručiti potpuno nov i danas (2006. je obnovljena proizvodnja), a cijena iznosi 550.000 eura za coupe te 750.000 eura za spider izvedbu.

 

6. Vector W8

 

Američki supersportaš išao je skoro 400 km/h prije Veyrona

 

Američka škola gradnje automobila do pojave Vectora W8 nije imala ni jedan super automobil poput onakvih kakve su gradili Europljani. Ovaj je američki supersportaš s aerospace tehnologijom život započeo 1970. godine prema zamisli američkog poslovnjaka Geralda Wiegerta koji je Vector zamislio kao spoj tipične američke brutalne snage i najnaprednije aerospace tehnologije kako bi mogao konkurirati Lamborghinijima i Ferrarijima, a proizvodio se od 1990. do 1993. godine. Nevjerojatno futuristički izvedena karoserija s aluminijskim okvirom i komponentama od aluminija kevlara te ugljičnih vlakana skrivala je twin-turbo Chevroletov 6,0-litreni V8 motor od 634 KS i 880 Nm smješten iza dvije sjedalice te interijer iz lovačkog aviona sa svim instrumentima i tipičnim letačkim prekidačima. Osim što je do 100 km/h hitao ispod 4 sekunde, na slanom jezeru Bonneville s djelomično prerađenim motorom postigao je brzinu od 389 km/h. Filmofili će se sjetiti ovog automobila iz nastupa u akcijskom trileru Izlazeće sunce sa Seanom Conneryjem i Wesleyem Snipesom u glavnim ulogama.

 

7. Venturi 400GT

 

Posljednji francuski super automobile s Peugeotovom konjicom

 

Puno prije nego li se Venturi specijalizirao za električna vozila ovaj je francuski proizvođač ima čitavu gamu sportskih modela koji su tehnološki bili vrlo slični lotusu Espritu. Inače, Venturi je do danas ostao najprepoznatljiviji francuski poslijeratni proizvođač sportskih automobila na tragu Facel Vege, Monice ili Ligiera. Pritom je model 250LM poslužio za nastupe na Ventur Trophy natjecanjima izrađen s puno upotrebe kevlarskih i ugljičnih vlakana s Peugeotovim 3,0-litrenim V6 motorom kojem su dodana dva turba za 407 KS. Trophy je postao cestovni auto nazvan Venturi 400GT, a jedina razlika u odnosu na trkači auto bila je kožom tapecirana unutrašnjost. Za cestu je izrađeno tek 15 primjeraka.

 

Izvor: Jutarnji.hr

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.