SFF i Beton Fest u potrazi za trećom dimenzijom!

28.08.2014 10:00
sff-i-beton-fest-u-potrazi-za-trecom-dimenzijom-main

Sarajevo Film Festival  i Beton  Fest su ove godine udružili  snage, te su tako u petak  22. augusta / kolovoza,  mladi umjetnici crtali na pločnicima ispred multipleksa Cinema City, u  okviru SFF  programa   Teen Arena. Beton Fest koji inače djeluje u okviru sarajevskog  udruženja Progres, baštini  tradiciju  italijanskih  maddonara,  slikara -  lutalica  koji  su   za  život  zarađivali crtajući po gradskim trgovima religijski inspirirane motive, najčešće Djevicu Mariju. Sedamdesetih godina prošlog  stoljeća  umjetnost maddonara se   ponovo  vraća  na  ulice evropskih gradova, ali ovaj put u svjetovnom obliku. Slikanje trodimenzilanih   crteža na trotoarima uz korištenje  posebnih  kreda,  stiglo je u Sarajevo prije  dvije godine,  kada je i održan prvi Beton  Fest. Mladi umjetnici okupljeni oko Beton Festa vrlo često   svojim jedinstvenim radovima privlače pažnju građana Sarajeva a tako je bilo i ovaj  put.

Ideja je da ovaj 3D rad sadrži elemente filma, kako bi se uklopio u Sarajevo Film Festival. Prvo što nam pada na pamet je filmska traka. Druga ideja bi bila 3D naočale. One su dio opreme za gledanje filmova u 3D tehnologiji, a samim time imaju povezanost sa ovim što radimo - 3D slikanjem. Zanimljiva stvar je što se sama slika, i same 3D naočale, vide u 3D-u, bez upotrebe 3D naocala! Kao šlag na tortu, dodali smo broj 20. simbol dvadesetog   rođendana SFF-a  -  kaže   Zlatko Šljivnjak,  mladi likovni umjetnik i predsjednik   Beton  Festa  Sarajevo. 

 

Beton Fest, jedini 3D steet Art festival, kako BiH, tako i u regionu, na ulicama Sarajeva će  se održati po treći put, tokom posljednje  sedmice mjeseca   augusta/kolovoza. Biće to jedinstvena prilika da ovdašnja publika još jednom doživi fenomenalni svijet trodimenzionalnog slikanja, te se uvjeriti kakve fantastične boje i oblike može podariti  obična  skromna  kreda. 

 

Treći Beton Fest se inače održava na sljedećim lokacijama i u sljedećim terminima:

 

Festival se održava na  sljedećim lokacijama: 

 

-       Katedrala – 28.08 i 29.08

-    Titova  ulica: Vječna vatra, Spomenik ubijenoj djeci Sarajeva ,Hastahana 28.08., 29.08., 30.08 i 31.08.

-      Trg ispred BBI Centra   28.08., 29.08

-      Vilsonovo šetalište 30.08 i 31.08.

 

Beton Fest je najveći i najposjećeniji festival na ovim prostorim, sa preko 100.000   posjetitelja, okupljajući na desetine umjetnika kako iz BiH tako i iz regiona, Evrope I iz  cijelog  svijeta. 

 


KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.