x

SKANDAL: Ministar Stefanović POBJEGAO SA SKUPA o žrtvama nasilja! Neće da odgovara na nezgodna pitanja!

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, umjesto da proba da riješi gorući problem u zemlji - eskalaciju porodičnog nasilja, napustio je prije dva dana hitan sastanak predstavnica ženskih NVO i MUP! Razlog - nije htio da odgovara na nezgodna pitanja!

O ovom skandalu javnost je obavijestila poslanica pokreta Dosta je bilo Tatjana Macura, koja je na tom sastanku i tražila odgovore od ministra u vezi sa slučajevima kada nasilnici imaju bliske - rodbinske, prijateljske, pa i političke - veze sa onima koji žrtvu treba da čuvaju od tog nasilnika. Stefanović je sa svojom pratnjom odmah napustio skup ne saslušavši zaključke i preporuke, koji bi u ovom trenutku, kada je porodično nasilje u Srbiji u porastu i kada su institucije očigledno zatajile, trebalo makar da pokuša da ponudi neko rješenje.

 

Prema riječima sagovornika Kurira, Stefanović je kao ministar policije morao da odgovori na svako pitanje o tako važnoj stvari, a ne da dozvoli sebi da reaguje u afektu.

 

- Ministar je otišao, a da nije uopšte saslušao zaključke i preporuke sa ovog skupa, što je i bio cilj okupljanja - navodi se u saopštenju DJB, kao i da ministar, prije ovog incidenta, nije dao nijedan prijedlog kako spriječiti narastajuće porodično nasilje.

 

- Macura, koja je bila jedina predstavnica iz Skupštine, javila se za riječ odmah poslije ministra i rekla, između ostalog, da se nasilnici osjećaju sigurno zbog toga što najčešće imaju bliske (rodbinske, prijateljske, pa i političke) veze sa onima koji bi trebalo da njihovo ponašanje sankcionišu, da se nasilnici osjećaju moćno, a kao primjer je navela ubicu (M. L., koji je 5. jula ispred Centra za socijalni rad na Novom Beogradu ubio suprugu) koji se osjećao moćno jer mu je upravo ministar policije otvorio auto-školu, u kojoj se inače nalazi sjedište SNS. Ministar je nakon ovih riječi pobjegao od rasprave - ističe pokret DJB i dodaje da osuđuje ovakvo nadmeno ponašanje ministra.

 

Vesna Stanojević, koordinatorka sigurnih kuća, kaže u razgovoru za Kurir da je Stefanović, imajući u vidu njegovu funkciju, morao da odgovori na svako pitanje, bez obzira na to ko je u kojoj stranci.

 

- To ko je u kojoj stranci u ovoj situaciji uopšte nije bitno. Bitno je da su se desile neke tragedije i mislim da na svako pitanje koje je suvislo mora da se odgovori. Možda je obrazložio da mora da ide, ali zbog same teme je trebalo da ostane do kraja i odgovori na sva pitanja - kaže Stanojevićeva i dodaje da je na pomenuti sastanak niko nije ni zvao.

 

Sociolog Ratko Božović kaže da ne treba da se reaguje u afektu, već biti racionalan.

 

- Moramo se suočiti s istinom, mnogo je bolje da lična osjetljivost ne bude prisutna. Bitno je da se možemo suočiti sa činjenicima, a ne ljutiti se. To ne znači da je ona (poslanica DJB, prim. aut.) bila u pravu, ali lična osjetljivost se mora ostaviti po strani - kaže Božović.

(Kurir)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.