x

SKANDAL O KOJEM BRUJI REGIJA: Maturant obukao ovu majicu, a škola mu...

Maturant kotorske Gimnazije Vanja Jotić ogorčen je postupkom uprave škole i uredništva školskog časopisa „Eho“ zato što su, kako tvrdi, bez njegovog znanja kompjuterski izmijenili fotografiju objavljenu u posljednjem broju tog lista, a sve zbog toga što je slikan sa majicom “Nismo zaboravili - NE U NATO”.

Jotić je “Vijestima” kazao da su se đaci nedavno fotografisali za školski časopis, te da je na dan fotografisanja bio u majici sa natpisom ``Nismo zaboravili - NE U NATO``: ”A u časopisu moja majica je potpuno bijela i nema nikakvih natpisa na njoj. Kada sam priupitao profesora koji je radio na izradi tih fotografija, odgovorio mi je da sam se ja slikao u potpuno bijeloj majici, iako je vidno izbjeljivanje i korišćenje fotošopa”.    

 

Jotić, inače član Pokreta za neutralnost Crne Gore, smatra  da su ovakvim postupkom uredništva školskog lista,  ugrožena njegova osnovna ljudska prava. 

 

“Ugroženo je moje pravo na slobodno i lično mišljenje, prije svega pravo na drugačije mišljenje što je osnova jednog demokratskog društva. Sve ovo, odrađeno je bez mog znanja i odobrenja, pa je riječ i o prevari. Ja kao punoljetan član ovog društva imam apsolutno pravo na svoj stav  koji, između ostaloga, artikulišem i angažmanom u Pokretu za neutralnost Crne Gore - i iza njega ću i dalje čvrsto stajati. To je moje osnovno ljudsko pravo, koje mi garantuje i Ustav”, poručio je kotorski gimnazijalac.  Iz rukovodstva Gimnazije Kotor “Vijestima” je potvrđeno da je Jotićeva fotografija retuširana i da je sa njegove majice, u grafičkom programu obrade fotografije prije njenog objavljivanja u školskom časopisu, uklonjen sporni natpis i poruka. 

 

Direktor Gimnazije profesor Božo Perović ističe da, koliko god mu kao prosvjetnom radniku bilo drago da ima učenike spremne da slobodno iskazuju svoje mišljenje, Statut te ustanove zabranjuje bilo kakvo političko djelovanje u školi.

 

“Shodno odredbama člana Statuta Gimnazije, regulišu se dužnosti učenika  pa pored ostaloga, tu piše i da `u toku nastavne godine učeniku nije dozvoljeno da u Gimnaziji izaziva nacionalnu i vjersku netrpeljivost;  da se politički organizuje i djeluje u interesu neke političke stranke`. Gimnazija poštuje zakonsko pravo svakog pojedinca -  učenika na slobodu govora i iskazivanje mišljenja  koje nije u suprotnosti sa osnovnim pravnim aktom škole”, kazao je Perović.

 

Ističe da, ako bi škola kao obrazovno-vaspitna institucija podržala objavljivanje bilo kojeg opredjeljenja koje ima političke konotacije, kršila bi zakon i smatralo  bi se  da stoji na strani tog opredjeljenja.

 

Jotić: Majica otkrila slabosti

 

Jotić smatra da su retuširanjem poruke na njegovoj majici, “NATO promoteri pokazali veliku slabost i nemoć, kada se boje obične majice, običnog srednjoškolca”.

 

Direktor, međutim, objašnjava da i on sam, kao i svaki građanin, ima svoj stav o ulasku Crne Gore u alijansu, ali da ga ne može saopštavati niti drugim svojim postupcima promovisati u aktivnostima škole kojom rukovodi.

(Izvor: Vijesti.me)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.