x

SKANDAL TRESE NJEMAČKU: Silovali vojnike u kasarni kako bi ih očvrsnuli!

Nakon što su objelodanjene skandalozne informacije o psiho-fizičkim zlostavljanjima u kasarni u Pfullendorf u njemačkoj pokrajini Baden-Württemberg, suspendovano je sedam vojnika, koji će biti neodložno isključeni iz vojske.

Vezani za stolice 

 

Vojnici satima vezani za stolice i polivani crijevima, regruti koji su prisiljeni da se skinu pred drugovima da bi im zatim drugi trpali zavoje u čmar i sve to snimali... U petak uveče na sajtu lista Spiegel objavljen je članak o skandalu zbog sek*ualnog nasilja, mobinga i ponižavanja vojnika.

 

Glavni inspektor je naložio pokretanje nekoliko displinskih postupaka i premještaja, između ostalog, komandanta kasarne u Pfullendorfu, pukovnika Thomasa Heinricha Schmidta.

 

Ministrica odbrane Ursula von der Leyen izjavila je za njemačke medije:  

 

- Događaji u Pfullendorfu su potpuno neprihvatljivi i na najgori mogući način krše principe unutrašnjeg upravljanja“.

 

Prema informacijama “BamS”, riječ je o kursu pod nazivom “Combat First Responder”, namijenjenom dodatnoj obuci pripadnika sanitetskih jedinica. Obuka traje tri sedmice i obuhvata 170 časova.

 

Ana Štrunc (redakcija “BamS” je promijenila ime), poručnica, koja je, prema informacijama lista, i danas stacionirana u Pfullendorfu, imala je priliku da vidi besmislene vježbe motivisane sek*ualnim porivima. Kako saznaje BamS, ona je u jesen 2016. o svemu izvijestila Ministarstvo odbrane.

 

Ubrzo potom, u oktobru prošle godine, i njena majka je pisala Hansu-Peteru Bartelsu, poslaniku nadležnom za pitanja vojske. Nakon toga je specijalna komisija ispitala situaciju u kasarni.

 

- Ponižavajuće radnje sek*ualne prirode ne mogu i ne smiju da imaju nikakve veze s vojnom obukom. One su zabranjene i pretpostavljeni treba da ih sprečavaju i kažnjavaju. Isto se odnosi na takozvane ‘rituale prijema’ među pripadnicima jedinica koji podrazumijevaju zlostavljanje - rekao je Bartels za “BamS”.

 

Neimenovani vojnik, koji je u elitnoj kasarni u Pfullendorfu pohađao nekoliko različitih kurseva i tvrdi da nije vidio takvo nasilje, rekao je za BamS:

 

- Ranije je postojao takozvani “No Piss, No Shit” zahvat. Ukoliko je vojnik ranjen u zasjedi u kojoj je korišten eksploziv, može da se desi da povrijedi sfinkter, a to se provjerava tako što se rukom prelazi preko unutrašnje strane butina. Sjećam se žena regruta koje su ispod uniforme nosile helanke kako ih niko ne bi dodirivao po goloj koži.

 

Uvođenja tampona

 

Drugi regrut priznaje da praksa rektalnog uvođenja tampona i zavoja zvuči bizarno.

 

- Međutim, dešava se da se usljed udarnog talasa povrijede organi, na primjer crijeva, i da dođe do unutrašnjeg krvarenja. Tada je povrijeđenom vojniku na terenu ponekad potrebno aplicirati takozvani rektalni tampon, ili neku vrstu zavoja - navodi on.

 

U Pfullendorfu su, međutim, vježbe očigledno izmakle kontroli.

 

U čitav slučaj uključilo se i javno tužilaštvo u Hehingenu koje je podnijelo krivične prijave protiv nekoliko vojnika. Kako se navodi, sumnja se na krivična djela lišavanje slobode, nanošanje opasnih fizičkih povreda, primjena nasilja i prinuda.

 

- Za vojnike u Pfullendorfu taj skandal u ovom trenutku znači veliko opterećenje, naročito za pretpostavljene, koji važe za prvoklasne vojne učitelje. Međutim, jasno je i sljedeće: Službeni nadzor je zakazao. Novi početak će biti neminovan - kaže nadležni za pitanja vojske u Hans-Peter Bartel.

(Blic.rs)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.