x

ŠKODA: Proizvedeno 15 miliona vozila !

Mladá Boleslav, 06. februar 2013 – ŠKODA je proizvela 15-milioniti automobil. Jubilarni primjerak – srebrna ŠKODA Octavia treće generacije – napustila je matičnu tvornicu  Mladá Boleslav. Vozilo će kao VIP-limuzinu koristiti  ŠKODA Tehnološki centar Česana.

15 miliona proizvedenih vozila – ova impresivna brojka nedvojbeno govori u prilog dinamičnom rastu marke ŠKODA. Od toga je trećina tj. pet miliona vozila prodata samo u posljednjih šest godina. Do 2018.češki proizvođač namjerava povećati  godišnju prodaju na najmanje 1,5 milion primjeraka. Sa 939.200 prodatih vozila u 2012. ŠKODA je srušila sve rekorde u svojoj 118 godina dugoj historiji postojanja. 

„Cijeli ŠKODA tim veoma je ponosan na ovaj milionski jubilej“, rekao je predsjednik Uprave kompanije ŠKODA, prof. dr. h.c. Winfried Vahland. „15 miliona proizvedenih automobila oslikava veličanstven razvoj marke ŠKODA. Već 118 godina stvaramo vozila – od davne 1905. Zbog toga se ubrajamo među svjetske proizvođače automobila s najdužom tradicijom“, objašnjava Vahland. U godinama koje dolaze ŠKODA će nastaviti tempo kojim napreduje, kako bi do 2018. podigla prodaju na minimum  1,5 milion vozila. Najveća modelska ofanziva u historiji ovog branda uspješno se nastavlja s modelima Citigo, Rapid i sada s novom ŠKODA Octavijom. U 2013. ŠKODA će predstaviti čak osam novih i redizajniranih vozila.  

Klasa za sebe

Nova ŠKODA Octavia stiže ovih dana na tržište Njemačke i Češke; već u narednim sedmicama se popularna češka limuzina može očekivati i na ostalim tržištima svijeta.   „ŠKODA Octavia je srce marke i daleko najprodavaniji Škodin model“, kaže dr. Vahland. U 2012. čak 44% ukupne globalne prodaje ovog branda otpada na model  Octavia. Upravo Octavia simbolizira razantan rast marke u posljednje dvije decenije. Od njenog pojavljivanja, 1996, do danas kupcima su isporučena 3,75 miliona primjeraka Octavije.  

ŠKODA ulaže u budućnost Češke  …

Zbog početka proizvodnje nove generacije modela Octavia, ŠKODA je pokrenula do sada najveće projekte modernizacije i proširenja kapaciteta matične tvornice Mladá Boleslav. Najznačajniji projekt nesumnjivo je izgradnja proizvodnog pogona za modele Octavia i, s rastom dnevnog kapaciteta sa 800 na 1.200 vozila. U Mladoj Boleslav također je planirana proizvodnja modela Fabia. 

U Škodinoj tvornici Kvasiny povećani su proizvodni kapaciteti za model ŠKODA Yeti, te je godišnji kapacitet ovog kompaktnog SUV-a udvostručen na 100.000 primjeraka. ŠKODA je, osim toga, uveliko modernizirala ovu tvornicu u kojoj će se od januara ove godine također proizvoditi ŠKODA Roomster. Inače, do sada se proizvodnja Roomstera odvijala u Škodinoj tvornici  Vrchlabí. Vrijednost ove investicije iznosi 7,2 miliona eura.

U svojoj tvornici Vrchlabí ŠKODA će proizvoditi isključivo komponente vozila: od oktobra 2012. ovdje teče proizvodnja automatskog mjenjača s dvostrukim kvačilom  DQ200 za vozila Volkswagen koncerna.  U pripremu za proizvodnju DSG mjenjača češki je proizvođač zajedno s Volkswagen koncernom investirao 170 miliona eura.

… kao i  rastućih tržišta širom svijeta 

Pored domaćih, ŠKODA  proširuje i svoje međunarodne proizvodne kapacitete, prije svega na rastućim tržištima Kine, Rusije i Indije:

U Kini se, u saradnji sa Shangai Volkswagen, od kraja 2012.  proizvodi ŠKODA Yeti. Nešto kasnije uslijedit će i proizvodnja Rapida za kinesko tržište, kao i modela Octavia.

U Rusiji se od prije nekoliko sedmica proizvodi ŠKODA Yeti; ova proizvodnja se odvija u GAZ tvornici  Nischni Nowgorod, u okviru saradnje Volkswagen koncerna i ruske GAZ grupe.  Od sredine 2013. ovdje će  se proizvoditi i nova ŠKODA Octavia za rusko tržište, odnosno od proljeća 2014. novi  Rapid također za tržište Rusije.

U Indiji je još  od 2011.,u tvornici Pune, počela proizvodnja  kompaktne limuzine Rapid za ovdašnje tžište. 

ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.