x

ŠKODA proizvela 1,5 miliona primjeraka Fabije!

Mali auto, veliki uspjeh: ŠKODA je upravo proizvela 1.500.000 primjeraka druge geneacije Škoda Fabije. Jubilarno vozilo, Fabia 1.2 TDI, sišla je sa proizvodne trake danas u glavnoj tvornici u Mladoj Boleslav. Trenutna generacija Fabie oduševljava kupce na međunarodnim tržištima od 2007. ŠKODA Fabia slavi svoj prodajni debi u 1999. Nakon što je prodato 3.253.817 prve i druge generacije Fabia do danas, mali automobil češkog proizvođača je najprodavaniji model nakon Škoda Octavie sa 3.984.821 prodatih primjeraka  širom svijeta.

„Škoda Fabia je od presudne važnosti za uspjeh ŠKODA brenda ``,  istaknuo je predsjednik Uprave ŠKODA a.s. Dr. hc. Winfried Vahland. ``Izrada 1,5 miliona vozila od 2007. dokazuje izvanredan razvoj Fabije i pokazuje odlično prihvatanje trenutnog modela od strane kupaca. U Evropi i drugim međunarodnim tržištima, Fabia je naš najprodavaniji model pored Octavie koja je temelj našeg rasta,`` dodaje Vahland.

ŠKODA Fabia je predstavljena  1999. kao treći novi model brenda. Prva generacija ovog modela zabilježila je prodaju od 1.788.063 primjeraka  u toku osam godina koliko je trajala njena proizvodnja. Proizvodnja druge generacije započela je  2007., prvo kao hatchback, a zatim, u 2008 i kao Combi. Tačno 3.253.817 ŠKODA Fabia (obje generacije) isporučeno  je kupcima od 1999 do avgusta 2013.

Od svog lansiranja u 1999., ŠKODA Fabia bila je ŠKODA u pravom smislu: puno prostora u kombinaciji sa kompaktnim vanjskim dimenzijama , mnoštvo praktičnih rješenja te niska potrošnja goriva. Sofisticirana tehnologija i odlična vrijednost za novac čine Fabiu jednim od najpopularnijih malih automobila u svojoj klasi.

Sa četiri verzije i atraktivnim posebnim modelima, ŠKODA Fabia posjeduje jedinstvenu svestranost. Fabia je dostupna na evropskim tržištima kao hatchback, Combi, avanturistički Fabia Scout i sportski Fabia RS. Vrlo ekološka GreenLine verzija je također dostupna. ŠKODA Fabia GreenLine ima potrošnju  3.4 l/100 km, sa odgovarajućom CO2 emisijijom od samo 88 g / km.  ŠKODA dodatno nudi  fantastična posebna izdanja malih automobila, kao što je Fabia Monte Carlo i Fabia Combi Monte Carlo, koji reprezentuju Škodinu  112-godišnju uspješnu historiju u motosportu.

ŠKODA Fabia je također osnova za jednog od najuspješnijih reli automobila posljednjih godina - ŠKODA Fabia Super 2000. Češki proizvođač automobila je postigao  veliki uspjeh na međunarodnim takmičenjima  sa ovim automobilom : ŠKODA je sa  Fabia Super 2000 osvojila  titule u 2012-toj  i za brend i za vozača na IRC šampionatu, također osvojivši  European Rally Championship, azijsko-pacifički Rally Championship (APRC ), kao i šest nacionalnih prvenstava. ŠKODA Fabia Super 2000 i ove godine  postiže izuzetne rezultate na Evropskom reliju i APRC-u.

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.