x

SLATKO zadovoljstvo: Evo zašto svaki dan treba da konzumirate 10 do 15 JAGODA !

Osim što su izvrsnog ukusa, jagode su izuzetno zdrave te mogu spriječiti nastanak raznih bolesti.

U 100 g  sadrže 32 kalorije, pa su odlična namirnica i za one koji žele smršati. Osam jagoda prosječne veličine sadrži više C vitamina od narandže. Jedna šoljica jagoda sadrži 51.2mg vitamina C, što je pola preporučene dnevne doze.

 

Zbog vlakana koje sadrže, odlične su za podsticanje probave, a djeluju preventivno i spriječiće razvoj brojnih bolesti i zdravstvenih tegoba. 

 

Elaginska kiselina je prisutna u crvenom voću i bobicama, uključujući maline, jagode, kupine i brusnice. Istraživanja su pokazala da konzumacija jagoda može spriječiti nastanak raka dojke, jednjaka, kože, debelog crijeva, prostate i gušterače. Tačnije, elaginska kiselina sprječava širenje ćelija raka te se može vezati na ćelije koje uzrokuju rak i tako spriječiti njihovo negativno djelovanje.

 

Srce

 

Jagode obiluju antioksidansima koji štite tijelo od slobodnih radikala te imaju pozitivan učinak na neurodegenerativne bolesti jer sprječavaju prerano starenje moždanih ćelija. Ovo voće poznato je kao supernamirnica i ``najbolja hrana za srce``. Jagode poboljšavaju zdravlje krvnih sudova, pozitivno utiču na trombocite i lipoproteine, što može smanjiti rizik od nastanka koronarnih srčanih bolesti.

 

Odličan su izvor vitamina C koji poboljšava zdravlje arterija i nadbubrežnih žlijezda, kojima je vitamin C neophodan za pravilan rad. 

 

Oči

 

Antioksidativna svojstva jagoda smanjuju rizik od nastanka katarakte, koja može uzrokovati sljepilo.  Vitamin C  igra važnu ulogu u jačanju rožnjače i mrežnjače. Iako su neka istraživanja pokazala da visoke doze vitamina C mogu povećati rizik od nastanka katarakte, naučnicitvrde da se to odnosi na vitamin C dobijen iz suplemenata, a ne na vitamin C dobijen iz voća i povrća.

 

Bore

 

Jagode sadrže dva snažna borca protiv prijevremenih znakova starenja. Vitamin C je potreban tijelu kako bi proizvodio kolagen, koji poboljšava elastičnost i otpornost kože. S obzirom da se proizvodnja kolagena starenjem smanjuje, konzumiranje hrane koja je bogata vitaminom C je nužna kako bi koža ostala zdrava. Osim vitamina C, elaginska kiselina je takođe odlična kod sprječavanja prijevremenog nastanka bora. 

 

Izvor: Kolektiv.me

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.