x

SMRTONOSNE ZAMKE IZ KUPATILA: Kako se obično tuširanje može završiti TRAGEDIJOM!

Nikola Đ. (18), maturant iz Niške banje nastradao je u utorak uveče u svom kupatilu tokom tuširanja, dok su u prostoriji bili upaljeni i grijalica i bojler. Još uvijek nije jasno šta je tačno prouzrokovalo tragediju, a prema riječima naših sagovornika i uključen bojler, kao i grijalica u kupatilu mogu da budu smrtonosni. Prema riječima vodoinstalatera Tome Dimića, glavnu opasnost u kupatilu predstavljaju stare instalacije.

- Obično su u pitanju instalacije gdje je uzemljenje veoma loše. Kada pregori grijač u bojleru, odnosno, kada se istopi sve okolo, unutra ostaje žica koja grije vodu. Kod starih instalacija kada grijač ``probije``, bojler bude pod naponom a sklopka ne može da ``iskoči`` - objašnjava ovaj vodoinstalater.

 

Kada sklopka ne odradi svoj dio posla, prema riječima Tome Dimića, jedini provodnik struje je - upravo čovjek koji se u tom momentu nalazi u kadi.

 

- Tada se kroz vodu prenosi struja i elekrticitet je rasprostranjen kroz cijelo tijelo, a ne samo na neke dijelove tijela - priča vodoinstalater Dimić.

 

Osim strujnog udara, opasnost kada je bojler u pitanju, javlja se i u vidu eksplozije.

 

Bojler može i da eksplodira ``kao bomba``

 

Što se odbrane od eksplodiranja bojlera tiče, naš sagovornik objašnjava da postoje faktori zaštite kako do toga ne bi došlo.

 

- U bojleru postoji sigurnosni termostat koji reguliše temperaturu u bojleru, odnosno, kada se voda u bojleru ugrije, taj termostat gasi bojler. Takođe, tu je i sigurnosni ventil na bojleru koji ako je neispravan ne može da propusti paru kroz sebe. Kada bojler bude pun pare, dolazi do pritiska i tada bojler eksplodira kao bomba - priča Dimić ističući da su imali slučaj gdje je eksplozija bojlera izbila zidove u kupatilu u jednom stanu na Novom Beogradu.

 

Pored bojlera, do tragedije može doći i kada nastupi kratak spoj između grijalice i bojlera ako su upaljeni tokom tuširanja.

 

Opasnost od fena

 

Fen za kosu takođe može predstavljati veliku opasnost ukoliko se ne koristi u kontrolisanim uslovima.

 

Prema savjetima električara, fen ne smijete koristiti u blizini kada, tuš kabina, bazena ili drugih mokrih površina. Ukoliko koristite fen u kupatilu, obavezno isključite kabl iz utičnice nakon upotrebe. To pravilo takođe važi čak iako je fen isključen na dugme.

 

S obzirom da nisu vodootporni, ovi električni uređaji ne smiju doći u kontakt sa vodom. Osim što mogu da se pokvare, postoji velika opasnost od elektrošoka ukoliko fen dođe u kontakt sa vodom ili većom količinom vodene pare.

(Blic.rs)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.