x

SRBIJA POD VODOM: Prijeti najveći potop do sada kakav nije zapamćen!

Gore je nego 2014. godine: Činimo sve da zaštitimo stanovništvo i imovinu, a dalje mjere zavisiće od toga da li će se talas vratiti, očekujemo porast vodotokova bujičnih rijeka, kaže Goran Puzović, direktor „Srbijavoda“

BEOGRAD - Na području Čačka i Lučana palo je više kiše nego u maju 2014. godine, izjavio je direktor preduzeća „Srbijavode“ Goran Puzović.

 

- Kiša nije stala više od 15 sati, činimo sve da zaštitimo stanovništvo i imovinu, a dalje mjere zavisiće od toga da li će se talas vratiti. Oblaci nad Srbijom pomijeraju se ka centralnim dijelovima zemlje, pa se može očekivati porast vodotokova na bujičnim rijekama i na tom području - rekao je Puzović.

 

On je rekao i da se na području Čačka voda povlači i da se preduzimaju sve mjere da se u onom dijelu gdje se voda prelila preko nasipa ona brzo izvuče.

 

Prema njegovim riječima, sve druge rijeke uzvodno su u laganom opadanju - Ðetinja, Skrapež, kao i Bjelica u svom gornjem dijelu toka. 

 

Do zaključenja ovog broja proglašena je vanredna situacija na teritorijama 12 opština - Čačak, Arilje, Lučani, Topola, Požega, Ivanjica, Bajina Bašta, Kraljevo, Raška, Novi Pazar, Ljig i Rača. Započela je evakuacija građana iz kraljevačkih naselja Grdica, Oplanići, Adrani i Obrva, a po ovlašćenju predsjednika Srbije Tomislava Nikolića u Lučanima, Čačku, Novom Pazaru i Gornjem Milanovcu angažovani su i pripadnici Vojske Srbije. U naselju Grdica, u kojem je ugroženo oko 250 kuća, evakuisano je 400 ljudi i oni su smješteni u lokalnu školu i Matarušku banju. Nivo Zapadne Morave je u popodnevnim i večernjim satima porastao, pa su u Ovčar Banji poplavljeni most i ulice, ali i jedan poznati restoran.

 

Poplave su prijavljene i u Gračanici. U Ljigu vanredna situacija je proglašena zbog izlivanja rijeka Kačer i Ljig. Zbog izlivanja rijeke Jasenice u prekidu je saobraćaj na magistralnom putu Rača-Topola, kod sela Natalinci i Sepci.

 

U poplavama su sinoć oštećena i tri mosta u opštini Leposavić na sjeveru Kosova, potvrdio je zamjenik direktora Kancelarije za KiM Dušan Kozarev.

 

PRVA ŽRTVA POPLAVA NA KOSOVU

 

Jak Tahiri (76) iz sela Dol u opštini Ðakovica na Kosovu prva je žrtva poplava koje su jučer pogodile više kosovskih opština, potvrdio je portparol te opštine Alji Tafaršiku. Prema njegovim riječima, Tahiri se utopio oko 13 časova u đakovičkom selu Kušavec nakon što je prilikom pokušaja prelaska nabujalog potoka pao s mosta. Poplave su pogodile i druge gradove na Kosovu, pa tako škole u Peći jučer nisu radile zbog visokog vodostaja rijeka i plavljenja gradskih ulica.

(Kurir)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.