x

ŠTA SE SPREMA: Evropa se suočava s najozbiljnijom terorističkom prijetnjom u posljednjoj deceniji!

Evropa se suočava sa najozbiljnijom terorističkom prijetnjom u proteklih više od 10 godina, upozorila je Evropska policijska služba (Europol). Europol ističe da je, kao odgovor na tu prijetnju, razmjena podataka o antiterorizmu među zemljama članicama EU krajem 2016. bila najveća do sada.

Budnost aktera

 

``Napadi na redakciju francuskog satiričnog časopisa ``Charlie Hebdo`` u januaru 2015. označili su prelazak na širu strategiju džihadističkog terorizma, posebno takozvane Islamske države, s ciljem zastrašivanja zapadnih zemalja uzastopnim terorističkim napadima širom Evrope``, navodi se u saopćenju Europola.

 

Evropska policijska služba ističe da i potencijalni porast broja povratnika iz konfliktnih zona iziskuje budnost svih umiješanih aktera.

 

``Otvaranje Evropskog antiterorističkog centra (ECTC) u januaru 2016. bilo je odgovor EU na novu prijetnju, a njegovo uspostavljanje, uključujući i Jedinicu za internet nagledanje (IRU), kao nove sposobnosti da se odgovori na nove online terorističke propagande bez presedana, značajna je prekretnica za sigurnosnu strukuturu EU``, ističe Europol.

 

Kako ukazuje, prvi put u EU postignut je konsenzus, u kontekstu antiterorističke politike, da je potreban kamen temeljac za saradnju na nivou EU kako bi se podržali nacionalni antiteroristički napori.

 

``Europol je, na primjer, imao najmanje 10 puta više informacija o osobama u svojoj bazi podataka, u poređenju sa januarom 2015. kada je izveden napad na `Charlie Hebdo``, navodi se u saopćenju.

 

Treće strane

 

ECTC, kako objašnjava Europol, predstavlja centar za razmjenu informacija, provođenje analiza i koordiniranje operativne podrške, a koriste ga države članice EU i relevantne treće strane, što pokazuje značajan porast povjerenja i svijesti nacionalnih antiterorističkih vlasti u vezi sa podrškom Europola.

 

``Otvaranje Europolovog ECTC-a bila ja važna prekretnica u borbi protiv terorizma. Poslije godinu dana, možemo vidjeti da države članice EU koriste usluge ECTC-a i uočavamo značajan porast razmjene informacija``, rekao je direktor Europola Rob Wainwright.

 

Međutim, napominje da su napadi u posljednjih nekoliko mjeseci pokazali da razmjena informacija i saradnja moraju da se još više povećaju.

 

- Zajedno s partnerima, Europol već preduzima mjere kako bi pojačao operativnu saradnju i prevenciju radikalizacije - istakao je Wainwright.

 

Zadovoljstvo zbog formiranja ECTC-a izrazio je i evropski komesar za migracije Dimitris Avramopoulos, koji također primjećuje da postoji više povjerenja, razmjene i saradnje među državama članicama.

 

Komesar za sigurnost Unije Julian King smatra da će prevashodni prioritet u borbi protiv terorizma u 2017. godini biti unapređenje razmjene podataka i korištenja baza podataka.

 

U saopćenju se navodi i da je Europol podržao 127 antiterorističkih operacija u 2016. godini, uključujući nedavni napad u Berlinu, što je za skoro 50 posto više nego 2015. godine, kada je proveo 86 istraga.

(avaz.ba)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.