x

STIGLA DUGOROČNA PROGNOZA: Evo kako će vrijeme biti do kraja ljeta!

Meteorolog RTL Televizije Nikola Vikić Topić u subotnjem izdanju emisije RTL Danas otkrio je i dugoročnu prognozu za avgust. Kaže da će biti topliji od prosjeka, za što je vjerovatnost veća od 70 posto.

- Utješno je jedino da će toplinski valovi biti kraći i blaži nego prošlog ljeta, dakle ne bi trebalo biti jakih vrućina koje traju po 15-20 dana u komadu, rekao je Vikić Topić.

 

U pogledu oborina, avgust će biti uglavnom prosječan ili malo ispod prosjeka. Konkretno, za Jadran to znači vrlo malo kiše, a za unutrašnjost povremene ljetne pljuskove.

 

Slobodna Dalmacija piše da u DHMZ-u najavljuju da će srednja mjesečna temperatura u avgustu biti oko prosjeka ili malo viša od prosjeka. Pritom se više temperature od dosadašnjih očekuju u drugom, te pogotovo u trećem tjednu avgusta, što znači da bi se temperature mogle popeti i do vrućih 40 stupnjeva.

 

Količina kiše u avgustu bit će oko višegodišnjeg prosjeka, kažu prognostičari, tako su prvih dana avgusta mjestimice i u Dalmaciji mogući pljuskovi s grmljavinom, pa lokalno može pasti malo više kiše od tjednog srednjeg prosjeka.

 

Što se ostatka mjeseca tiče, čini se da će kiše biti uobičajeno, što znači da će zemlja itekako vapiti za kojom kapi kiše poput posljednjih godina.

(Jutarnji.hr)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.