x

STIGLA ZIMSKA OLUJA: Ovo je tek POČETAK, meteorolozi najavljuju haos do subote!

Kako je prije nekoliko dana i najavljeno, snježna i kušna oluja pogodila je područje jugoistoka kontinenta. Do nje je doveo nastanak ciklone nad Jadranom i njeno produbljavanje i inteziviranje nad srednjim i južnim dijelom Jadrana. Prenosimo vremensku prognozu sa popularne stranice Vremenska prognoza za HR i BIH svakodnevna.

- Jače pogoršanje vremena  s oborinama krajem srijede je uvod u ono što regiju čeka u četvrtak i petak.

 

OBILNA KIŠA, JAK VJETAR!

 

– Područje Jadrana, Hercegovine (jugoistok), primorski dio Crne Gore (granični prostor uz BiH ) i Albanija, moguće lokalno da padne i do 100 mm moguće i do 120 mm oborine.

 

– Tokom noći na četvrtak kao i tokom četvrtka i petka na Jadranu, Hercegovini, primorskom dijelu Crne Gore zapuhati će jaka na udare olujna bura i sjeveroistočnjak, npr. na Jadranu će udari vjetra biti i do 150km/h možda i do 200 km/h.

 

– Jaki udari sjevernog vjetra su mogući i u Lici, te zapadnoj i jugozapadnoj Bosni.

 

OBILAN SNIJEG, SNJEŽNA MEĆAVA!

 

– Gorska područja Hrvatske (Lika i Gorski Kotar), gorska područja u BiH, zatim Srbije, i Crne Gore. U ovim područjima past će od 30 do 90 cm snijega, ponegdje i metar snijega u kratkom vremenu. Zbog jakog vjetra moguće su snježne mećave i smetovi do 3 metra. Mogući je totalni kolaps u naseljima i selima u takvim područjima a govorimo o visinama na oko 700 mnv i više.

 

– U noći na četvrtak te tokom četvrtka i petka vrlo nepovoljno vrijeme biti će u ovim područjima, i tu je veliki rizik obilnog snijega i mećave:

 

– Sjeverna, zapadna Hercegovina, područja u Hercegovini na oko 400 mnv i više. Moguće da će do petka ujutro pasti od 10 do 40 cm snijega ponegdje i do 50 cm. (Upozoravamo Konjic, Jablanicu, Prozor, Posušje itd. ), uz jak vjetar veliki je rizik snježne mećave. Promet bi mogao biti obustavljen a neka naselja i mjesta odsječena od svijeta.

 

– Obilan snijeg i snježna mećava u drugom dijelu četvrtka i noć na petak moguća je i na području Trebinja, Gacka i Bileće, na što posebno upozoravam članove iz tih krajeva također.

 

– Područje Dalmatinske zagore također treba očekivati snijeg od 5 do 30 cm.

 

– Snijega uz jaku na udare i olujnu buru može biti i u dolini Neretve, ali ipak ne bi trebao biti obilan npr. snijeg bi se mogao spustiti i do Mostarske regije,  a upozoravam naselja oko Mostara na višim nadmorskim visinama da bi promet prema gradu mogao biti otežan možda čak i blokiran.

 

– Zapadna, jugozapadna, srednja, istočna i sjeveroistočna Bosna, sjeverna i srednja Crna Gora kao i zapadna i južna Srbija, pripremite se na snijeg koji će biti intezivniji i obilniji količine će biti od 10cm do 50cm lokalno i do 60cm.

 

Uz jak vjetar snježna mećava je moguća u ovim područjima: Potez od Bihaća, preko Glamoča, zatim Bosanskog Grahova, zatim Šuica, Kupres, Tomislavgrad, Livno, Bugojno, Sarajevo, Foča, Višegrad, Nikšić i Žabljak  Crna Gora).

 

– Snježne oborine u petak i u dane vikenda moguće su i Makedoniji i u tim područjima može biti problema sa snijegom ali ipak ne kao u ovim područjima koje smo naveli.

 

– Uz jaku na udare i olujnu te orkansku buru promet će na Jadranu biti otežan vjerovatno i prekinut. Snijeg je uz buru moguć i uz obalu Jadrana nije isključeno da dođe i do obale obalnih dijelova Balkana

 

ZAKLJUČAK!

 

Dakle pripremite se na jaku zimsku promjenu vremena, nadam se da će sljedeće prognoze barem malo ublažiti količine oborina, tu su moguće promjene u prognozama ali drastičnih promjena neće biti.

 

Ovo je svojevrsna zimska oluja jer nastanak ciklone nad Jadranom i njeno produbljavanje i inteziviranje nad srednjim i južnim dijelom Jadrana, biti će burno u našoj regiji – navodi se na stranici.

 

MOJ SAVJET DA IZMEĐU SRIJEDE I SUBOTE ODGODITE PUTOVANJE AKO IKAKO MOŽETE!!!

 

Komunikacija sa padinskim dijelovima Sarajeva od sinoć je otežana, a zbog snježnih padavina Osnovna škola “Sokolje” na Sokolju od danas je obustavila nastavu.

 

Kako je potvrđeno za bh. novinsku agenciju Patria iz ove škole, neki od učenika jutros su dosta teško došli na nastavu, jer je otežena komunikacija prema ovom dijelu grada.

 

Prema najavama, nastave na Sokolju neće biti do ponedjeljka, a ukoliko snijeg nastaviti padati i tokom vikenda, nastava bi mogla biti obustavljanja do daljnjeg.

 

Snijeg stvara probleme u cijelom gradu.

 

***

 

Zbog snijega koji intezivno pada, otežano je saobraćanje u većem dijelu Bosne i Hercegovine. Posebno to vrijedi za dionice u višim planinskim predjelima, gdje je za teretna vozila sa prikolicom i šlepere obavezna upotreba lanaca.

 

Regionalni put Ulog – Klanci neprohodan je zbog snježne mećave i visokih smetova.

 

Snježne padavine, koje su u noći srijedu na četvrtak zahvatile područje srebreničke općine, prouzrokovale su otežano odvijanje saobraćaja na regionalnim putevima i zatrpale sve lokalne putne pravce na ovoj općini, te đaci sa sela, jutros nisu došli na nastavu. Saobraćaj u gradu se zbog snježnog pokrivača od petnaestak centimetara, jutros odvija otežano. Mokar i težak snijeg nanio je velike štete voćnjacima, malinjacima i šaumama.

 

Zbog snježnih nanosa otežano se saobraća na dionicama Rogolji – Mliništa, Čađavica – Srpske Toplice i Strojice – Novo Selo. Kolovoz je djelimično zasniježen na putevima: Livno-Šuica-Kupres-Bugojno, Kolo-Tomislavgrad-Šuica, Glamoč-Mlinište, Bugojno-Novi Travnik, Nević Polje-prijevoj Komar i Semizovac-Olovo.

 

Dodatne poteškoće vozačima u zapadnoj i jugozapadnoj Bosni pričinjava jak vjetar, koji stvara snježne nanose. Skrećemo pažnju i na učestale odrone zemlje ili kamenja na kolovoz, kažu u BiHAMK-u, prenosi novinska agencija Patria.

 

Zbog pada temperature mogu se očekivati nailasci na poledicu, naročito na dionicama u višim predjelima, na mostovima i prilazima tunelima.

 

Zbog najavljenog pogoršanja vremena, vozačima se savjetuje da voze opreznije, da vožnju prilagode trenutnim uvjetima i stanju na putevima, te da na put ne kreću bez zimske opreme.

 

Velike probleme promjena vremena pričinjava i u Hrvatskoj. U primorju puše orkanska bura pa su u prekidu mnoge trajektne linije, a brojne su ceste zatvorene za sve skupine vozila i za sada kamioni s prikolicama i tegljači s poluprikolicama ne mogu voziti iz unutrašnjosti prema Dalmaciji i Hrvatskom primorju te obrnuto, naveo je jutros Hrvatski autoklub.

 

Zimski su uvjeti na većini cesta u Gorskom kotaru i Lici, uključujući dionicu A6 Rijeka-Zagreb između Kikovice i Bosiljeva 1, staru cestu kroz Gorski kotar DC3 Kikovica-Zdihovo i dionicu DC1 Vaganac-Gračac-Knin. Zabrana je prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama dok je za ostala vozila obavezna zimska oprema.

 

Zimski su uvjeti i na dionici A1 Šestanovac-Ravča.

 

Zbog orkanske bure za sav promet zatvoreni su A1 između čvorova Sv. Rok i Posedarje, A6 Rijeka-Zagreb između Kikovice i Delnica, A7 između čvorova Draga i Šmrika, DC54 Maslenica-Zaton Obrovački, Jadranska magistrala između Bakra i Sv. Marije Magdalene, Krčki most, Paški most, DC218 Dobroselo-Mazin te Sljemenska cesta sa zagrebačke strane zbog srušenih stabala.

(Doznajemo.com)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.