x

STRAVIČNI DETALJI UBISTVA DJEČAKA: Slobodana (12) privila uz sebe i prerezala mu vrat!

Zbog svirepog i jednog od najmonstruoznijih zločina počinjenih u proteklom ratu u Sudu Bosne i Hercegovine je nakon potvrđene optužnice počelo suđenje komandantu Sakibu Haliloviću zvanom Kibe i Elfeti Veseli, pripadnici diverzantskog voda združenih jedinica Liplje i Kamenica Armije Bosne i Hercegovine.

Suđenje je počelo uz mnogo kontradiktornosti u ranijim iskazima i svjedočenju prvog svjedoka Dževada Hodića. Žena monstrum Elfete Veseli u sudnicu je dovedena iz pritvora sa lisicama na rukama, a njen ratni pretpostavljeni Sakib Kibe Halilović na suđenje je došao sa slobode.

 

Optužnica koju zastupa tužilac Miroslav Janjić tereti ih za ubistvo dvanaestogodišnjeg dječaka Slobodana Stankovića početkom avgusta 1992. godine u zaseoku Bajrići. Prema optužnici, Elfete Veseli je u prisustvu nadređenog komandanta Halilovića na monstruozan način ubila dječaka.

 

- Uhvatila ga je za kosu i stegla rukama, da bi potom prislonila njegovu glavu na svoja prsa i zaklala ga prerezavši mu vrat i grkljan, a zatim njegovo tijelo odgurnula od sebe, govoreći dok je čistila krv sa svoje odjeće: „Je*em mu mater, šta uradi od mene” - rekao je tužilac Miroslav Janjić.

 

- Sakib Kibe Halilović je sve to posmatrao iz neposredne blizine i kao pretpostavljeni niti je zločin spriječio, niti je kasnije Elfetu Veseli, počinioca zločina, kaznio, što mu je kao nadređenom bila obaveza - navodi tužilac Janjić.

 

Tužilac Miroslav Janjić će optužnicu dokazivati sa 25 svjedoka, a među njima je i očevidac koji je ubistvo dječaka posmatrao sa udaljenosti od pet do sedam metara.

 

Deset svjedoka bili su pripadnici diverzantskog voda, Halilovićevi borci, a saborci Elfete Veseli. Prvi svjedok, Dževad H., u sudnici je prepoznao Halilovića, a Elfetu Veseli nije, što je izazvalo čuđenje. Ovaj svjedok je na početku suđenja imao „kratko pamćenje“ i dok je u sudnici opisivao jedan od susreta sa zarobljenim dječakom Slobodanom Stankovićem. On za Halilovića tvrdi kako je bio „logističar“, a ne komandant. Svjedok se čak nije sjećao ni ko im je u Hrvatskoj podijelio uniforme i naoružanje, da bi se pritisnut pitanjina tužioca Janjića i predsjedavajućeg Vijeću prisjetio i priznao da je to učinio Sakib Kibe Halilović. Svjedok je tvrdio da je od aprila 1992. godine bio pripadnik Armije BiH, a onda je rekao da nije.

 

Unakaženo tijelo dječaka Slobodana Stankovića bez odjeće, odsječenih prstiju, polomljenih ekstremiteta i nasilno izvađenih zuba pronađeno je u masovnoj grobnici u Novom Selu u julu 1993 godine. Sahranjen je na groblju u Drinjači.

 

Elfetu Veseli, koja se godinana skrivala, švajcarske vlasti isporučile su Bosni i Hercegovini u martu ove godine. Suđenje će biti nastavljeno 31 avgusta.

(Alo.rs)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.