x

STRUČNJACI TVRDE: Na Balkanu će ponovo izbiti rat, evo šta je razlog!

Sukob će eskalirati na Balkanu, a zavađene će biti dvije strane. Zapad i Rusija se nadmeću za kontrolu nad transportom prirodnog gasa na području Balkana, u sklopu nastojanja de realizuju svoje geopolitičke agende u tom regionu, ocjenjuje danas francuska agencija Frans pres.

Iako Zapad može da ponudi balkanskim zemljama izvijesne benefite, u vidu mogućeg članstva u Evropskoj uniji ili investicija, Rusija je u prilici da zaigra na kartu energetike, smatra AFP.

 

U ukupnoj energetskoj potrošnji EU, gas ima učešće od gotovo jedne četvrtine, a ruski ``Gasprom`` je samo prošle godine pokrivao čak trećinu evropskih potreba za gasom.

 

Zavisnost od gasa će na području Balkana u budućnosti samo rasti, jer se elektrane na ugalj gase pod pritiskom EU, navodi AFP.

 

Francuska agencija, međutim, smatra da je uticaj Rusije u energetskom sektoru Balkana trenutno ograničen zbog manjka infrastrukture, kao i da je osnovni cilj Zapada i Rusije da, kroz nadmetanje za gasna tržišta na Balkanu, povećaju svoj geostrateški značaj u tom regionu.

 

``Jugoistočna Evropa leži na raskrsnici energetskih koridora koji povezuju Istok i Zapad. Region ih ne interesuje kao ekonomski resurs, već postaje sve značajniji kao tranzitna teritorija za druga strateška tržišta u Evropi i za skladištenje gasa``, izjavio je bivši albanski ministar inostranih poslova Paskal Milo za AFP.

 

U toku je realizacija niza projekata za tranzit gasa, koji bi, kako ocjenjuje AFP, mogli da smanje energetsku zavisnost tog regiona od Rusije.

 

Projekat ``Transjadranski gasovod`` (TAP), koji podržava EU, trebalo bi da azerbejdžanski gas dopremi preko teritorije Turske, Grčke, Albanije i preko Jadranskog mora do Italije, a prve isporuke bi trebalo da krenu 2020. godine.

 

``Taj gasovod, kapaciteta 10 milijardi kubnih metara godišnje, nema naročit ekonomski značaj, već je prije svega riječ o geopolitičkom projektu, koji može da unaprijedi gasnu bezbijednost EU``, smatra Nikola Mazuki iz francuskog istraživačkog centra IRIS.

 

Takođe je planirana izgradnja terminala za tečni prirodni gas (TPG) na hrvatskom ostrvu Krk, koji djelimično finansira EU, a koji bi mogao da, kako ocjenjuje AFP, pojača konkurenciju između Zapada i Rusije.

 

Evropljani, takođe, podržavaju Jadransko-jonski gasovod (IAP), koji bi trebalo da ide od Albanije preko Crne Gore i Bosne do Hrvatske.

 

Sa druge strane, Rusija je u oktobru prošle godine potpisala sporazum sa Turskom o izgradnji gasovoda Turski tok, kojim će se ruski gas ispod Crnog mora dopremati do Evrope.

(Alo.rs)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.