x

SVE OČI UPERENE U TIHI OKEAN: Zemlji prijeti novi El Ninjo?!

Svakih deset dana satelit “Jason-2”, koji su poslali zajedno u svemir NASA i Francuska Svemirska Agencija, prati okeane svijeta i promjene na površini, dubinu vode, toplotu u gornjim slojevima... Ovih dana “Jason-2” bilježi čudne promjene i one jako liče na one iz 1997. godine.

S obzirom da je 70 odsto naše planete pokriveno okeanima, aktivnost ovog satelita je ključna za globalnu prognozu vremena i klime.

 

``Kombinacija podataka koji se odnose na površinu vode i temperaturu jako me podsjeća na to kako je Pacifik izgledao u proljeće 1997. Ispalo je da je to bila najava velikog El Ninja``, rekao je Bil Pacert, stručnjak za klimu u Nasinoj “Jet Propulsion” laboratoriji.

 

Novi ScienceCast video istražuje da li se zaista novi El Ninjo stvara u Tihom okeanu.

 

``Ne možemo da budemo sigurni da će se El Ninjo stvoriti tokom 2014, niti koliko će veliki da bude,`` oprezan je Majk Mekfaden iz NOAA “Pacific Environmental Research Laboratories” u Sijetlu, ``ali podaci koje je poslao Jason-2 podržavaju teoriju da se stvara El Ninjo koju je prošlog mjeseca objavio NOAA.

 

Ono što je Jason-2 video je serija ``Kelvinovih talasa`` – masivnih promjena u nivou mora, koje se događaju duž cijelog Pacifika, od Australije do Južne Amerike. Ti talasi bi mogli da budu najava El Ninja.

 

Oba fenomena, Kelvinovi talasi i El Ninjo, povezani su sa vjetrom. Pacifički vjetrovi – pasati - duvaju s istoka na zapad i “guraju” suncem zagrijane površinske vode ka Indoneziji. Rezultat toga je da je nivo mora blizu Indonezije 45cm viši nego blizu Ekvadora. Naučnici to pojavu zovu “vrući bazen” i to je najveći rezervoar tople vode na našoj planeti.

 

Ipak, ti vjetrovi se pritaje na par dana ili nedjelja i onda se taj povišeni nivo vode “vraća” ka Amerikama. ``To je Kelvinov talas,`` rekao je Mekfadenn. ``I to nije neobično da se dogodi par puta svake zime.``

 

El Ninjo se dešava kada pasata nema - ne par dana - već više mjeseci. Tada Kelvinovi talasi prelaze Pacifik u karavanu, podižu nivo mora i napuštaju tople ekvatorijalne vode.  Osmog maja “National Centers for Environmental Prediction” prognozirao je da postoji 65 odsto vjerovatnoće da se El Ninjo formira tokom ljeta 2014.

 

``El Ninjo iz 1997/98 bio je školski primjer,” prisjeća se Pacert. ``Tada smo podatke dobijali od satelita TOPEX/Poseidon, prethodnika Jasona-2. Mapa okeanske površine pokazala je veliki skok – nivo vode bio je viši 10cm nego što je to normalno, a voda se pomijerala duž ekvatora od Australije do Južne Amerike.``

 

``Isti obrazac ponavlja se i 2014,`` kaže Mekfaden. ``Serija Kelvinovih talasa stvorena lokalnim zapadnim vetrovima u zapadnom Pacifiku koji su počeli da duvaju sredinom januara kreću se na istok. Promjena je nastala kada su pasati počeli da se bude u svom redovnom terminu – sredinom aprila.``

 

Stručnjaci za okean i atmosferske promjene u NOAA i NASA pažljivo prate pasate.

 

“Biće mnogo jasnije tokom sljedeća dva do tri mjeseca da li su sve ove promjene najava za veliki El Ninjo, ili njega neće biti uopšte. Jason-2 je izuzetno pouzdan u praćenju Kelvinovih talasa. A oni će nam reći istinu,” kaže Mekfaden.

Izvor:b92.net

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.